29. kesäkuuta 2012

Ihan paras aamupuuro

Te jotka olette lukeneet blogiani pidempään tiedätte että olen vannoutunut aamupuurofani. Syön yleensä aina aamupalaksi kaurapuuroa. Keitän sen veteen ja lisään joukkoon kookosöljyä, pellavansiemen- tai camelinarouhetta sekä tietenkin raejuustoa. Tämä setti pitää vatsani täynnä keskipäivään saakka.

Välillä on kuitenkin tosi kiva tuunata aamupuuroa, ja mieheni, joka rakastaa maitoon keitettyä aamupuuroa, sai minut ylipuhutuksi keittämään mökkiaamujen puurot maitoon. Ja voi hyvänen aika miten hyvää! Olen keittänyt kaurahiutaleet kevytmaitoon ja syönyt puuron raejuuston kera. Ostin epähuomiossa kevytraejuustoa, mutta kumimaisesta raejuustosta tuli syömäkelpoista kun lisäsin sen puuroon jo keittovaiheessa. Silloin se ehti hieman sulaa puuron joukkoon ja hyvää tuli. Laitoin päälle vielä reilusti pensasmustikoita ja vähän steviaa. Joskus aamupuurokin voi olla luksusta.

kermanvalkoista.blogspot.fi

28. kesäkuuta 2012

Iltalenkki

Pitkä kävelylenkki minulle tärkeimmän ihmisen kanssa ihanissa maalaismaisemissa, kaunista auringonlaskua ja upeita pilvimuodostelmia ihaillen. Joskus elämä on vaan niin ihanaa. :) Nyt tuo rakas mieheni grillaa meille myöhäistä illallista, broileria, kasviksia ja halloumijuustoa. Sen jälkeen samppanjaa ja futismatsia. Huomenna tapaamme ystäviämme ja tapaamme appivanhempani dinnerin merkeissä. Sitä odotellessa!

27. kesäkuuta 2012

Helppo raparperiherkku

kuvat: kermanvalkoista.blogspot.fi

Raparperiaika on nyt parhaimmillaan, joten kannattaa siis ottaa kaikki irti tästä ihanasta, kesäisestä vihanneksesta. Minä pyöräytin meille raparperiherkkua, jonka salaisuus on rapeassa kauracrumblessa. Tästä jälkkäristä riittää neljälle vähään tyytyvälle tai kahdelle herkkusuulle. :)


Raparperiherkku
2-4 annosta

raparperia (minä käytin seitsemän melko ohutta raparperia)
0,5 dl sokeria
2 tl steviajauhetta (jos käytät lantrattua steviaa eli esim. Canderelia, joudut käyttämään paljon enemmän)
2,5 dl kaurahiutaleita
75 g voita
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna, mieluiten luomu
vaniljajäätelöä tai vanhan ajan vaniljakastiketta

Kuori ja pilko raparperit. Sekoita sitten sokeri ja stevia raparperin joukkoon, ja kaada makeutetut raparperinpalaset piirasvuokaan.

Sekoita kaurahiutaleet, sulatettu voi, leivinjauhe sekä kananmuna. Kaada crumbleseos raparpereiden päälle ja paista uunissa 180'C noin 35-45 minuuttia, kunnes kauracrumble on saanut kauniin värin. Tarjoa lämmin jälkiruoka vaniljajäätelön tai vatkatun vaniljakastikkeen kera.

Kalastajan vaimo

Minusta on kuoriutunut oikein mukiinmenevä lande-emäntä! Aamulla heräsin mieheni seuraksi verkkoja kokemaan, jonka jälkeen keitin kahvit ja haudutin maitoon keitettyä kaurapuuroa pitkään, hartaasti ja rakkaudella. Söimme aamupalaa lasiverannalla josta on suorat näkymät merelle. Ihailimme ohi lipuvia purjeveneitä ja juttelimme niitä näitä. Aurinkokin pilkahteli. Aika mukavaa. ;)

Mieheni on pienestä pojasta lähtien ollut aktiivinen kalamies ja olen oppinut häneltä vaikka mitä temppuja. Hän on muutenkin todellinen monitoimimies jolta ei jää sormi suuhun missään tilanteessa. Voin päin vastoin luottaa siihen, että mieheltäni saan aina vastauksen tai mielipiteen asiaan kuin asiaan, mikä on tosi ihanaa ottaen huomioon että olen itse tällainen all over the place-ihminen. Mieheltäni sujuu niin kalastaminen kuin kalan valmistaminenkin, ja tänään luvassa on savustettua kalaa kun mies savustaa eiliset ahvenet.

Eilen sainkin taistella tuulta vastaan kun soutelin soutuvenettä sillä aikaa kun mies laittoi verkot veteen. Sen jälkeen läksimme onkimaan, ja meidän onneksemme löysimme loistavan ahvenpaikan. Ilta venyi kuitenkin niin pitkäksi että päätettiin kokata ahvenet vasta tänään lounaaksi. Illalliseksi paistamme sitten reilut pihvit, jotka marinoin eräällä loistavalla jenkkituotteella. Kyseessä on hunajan- ja savunmakuinen kastike, jonka sekaan laitoin oliiviöljyä, valkosipulia ja sitruunamehua. Tuoksu on huumaava! Suosittelen kyseistä tuotetta jos haluatte kokeilla jotakin uutta. :).

Nyt mies pesee autoa pihalla ja mä olen juuri saanut keittiön kuntoon. Tiskikone hurisee tasaisesti ja taustalla soi iskelmä. Siitä onkin jo tullut perinne että laitan aina jonkin saaristolaisradion päälle kun tulemme mökille, sillä se vain kuuluu asiaan. Lähdemme varmasti myös lenkille jossakin vaiheessa tänään. Nyt mun olisi kuitenkin tarkoitus varata loputkin hotellit Aasian matkalleni, jotta saataisiin kaikki suunnitelmat lyötyä lukkoon. Jännää!

Tuoreita ahvenia, NAMI! :)

26. kesäkuuta 2012

I ♥ mökki

En varsinaisesti ole ulkoilmaihminen. En voi sietää hyttysiä tai muita pieniä tai isompia mönniäisiä. En myöskään ole mikään hurja ulkohuussifani, mutta silti me vain suuntaamme auton nokan kohti mökkiä joka kesä, yhä uudestaan. Vietämme eniten aikaa mieheni mökillä (jossa on sisävessa, toim. huom. ;)), mutta aina välillä käväisemme myös vanhempieni mökillä. Se on paljon alkeellisempi paikka kuin mieheni kesäasunto, mutta se on toisaalta osa mökin charmia. En rentoudu missään sillä tavalla kuin mökillä, joten vietämme mökeillämme niin paljon aikaa kuin mahdollista.

Meidän mökki sijaitsee järvimaisemissa, miehen mökki meren äärellä. Maisemat ovat siis ihan erilaiset mikä on myös tosi hauska juttu. Molemmissa paikoissa on omat hyvät puolensa, ja nyt kun olemme viettäneet muutaman päivän järvimaisemissa olen taas ihmetellyt miksemme me mene sinne useammin. Olen kuvannut ahkerasti, mutta kamerapiuha jäi kotiin. En siis saa siirrettyä kuvia vielä koneelle, mutta käväisen joku päivä Espoossa jolloin nappaan myös johdon mukaan. Sen jälkeen voin sitten postata lomakuvia. :)

Tätä kirjoittaessa istun kuitenkin jo aurinkoisessa saaristossa. Mies laittaa venettä kuntoon ja kohta lähdemme yhdessä kalastamaan. Tilauksessa olisi joko ahvenia tai kuhaa, sillä muuten jäämme ilman illallista! :P Kalastusreissun jälkeen leivon raparperiherkkua, ja illalla saunotaan ja nautitaan maisemista. Voi vitsit, jatkuisipa loma ikuisesti!

Puhelimella napattu kuva mökiltämme.

25. kesäkuuta 2012

Juhannusreportaasi

Oi ihana juhannus! Vaikka en hirveästi innostukaan pakkojuhlista, on ihanaa istua juhannusiltana ulkona, skumppalasi kädessä ja vatsa täynnä juhannusillallisen jäljiltä. Vietimme juhannusta ystäväporukalla ystäviemme kesäasunnolla grillaten, saunoen ja veneillen. Perjantaina ilma oli parempi kuin uskalsimme toivoa, ja ison kesäresidenssin aurinkoisella ja vehreällä pihalla olo oli kuin suoraan vanhasta Suomi-filmistä. Lauantain sateet eivät haitanneet yhtään, sillä pääasiassa oli hyvä ruoka ja hyvä seura.

Kaveriviikonlopusta siirryimme sujuvasti seuraavan, valmiiksi katetun pöydän ääreen. Kävimme parin päivän aikana moikkaamassa sekä minun että mieheni vanhempia ja syömässä navat täyteen uusi perunoita, kalaa ja ihania jälkkäreitä. Kävin myös heittämässä talviturkkini meressä, ja voin kertoa että vesi oli tosi kylmää. Mulla oli kyllä voittajafiilis pikku pulahdukseni jälkeen, ja sen jälkeen maistuikin kylmä cava. Tämä lomailu on siis tähän mennessä ollut pelkkää nautiskelua, ja se näyttää jatkuvan. Odotan innolla mm. illan muurinpohjalettuja jäätelön ja hillon kera... ;)

Mä olen henkeen ja vereen nautiskelija, jopa hedonisti, jos niin voi sanoa. Rakastan hyvää ruokaa ja hyviä juomia, mutta en ymmärrä perisuomalaista dokaamista alkuunkaan. Olen aina nautiskellut juomia hitaasti ja vähän, ja juon hyvin harvoin enemmän kuin muutaman annoksen alkoholia. Koska rakastan drinkkejä ja kuohuvaa on välillä hyvin vaikeaa lopettaa silloin kuin mieli tekisi vielä maistaa yhtä uutta drinkkiä. Toisaalta tiedän, että alkoholi vaikuttaa kehooni tosi negatiivisesti enkä halua nukkua ja voida huonosti saati sitten jättää treenejä väliin väsymyksen vuoksi. Mä en myöskään voi sietää humalatilaa. Skumppalasillisen aiheuttamat pikku kiksit ovat ihania, mutta humalatila ei. Se ei myöskään kaunista ketään. Sen vuoksi en oikein ymmärrä juhannukseen liittyvää humalahakuisuutta, ja siksi olikin mukavaa viettää omanlainen juhannus jossa pääasiassa ei ollut juominen vaan hauskanpito. Toivottavasti teillä muillakin oli hauskaa! :)

22. kesäkuuta 2012

Aurinkoista juhannusta!

Haluan toivottaa teille kaikille oikein ihania juhlapyhiä. Nautitaan elämästä ja juuri tästä hetkestä! :) Palailen blogin äärelle viimeistään tiistaina, mutta ehkä jo hieman aiemmin. Enjoy!

Kuva: weheartit.com

21. kesäkuuta 2012

Midsummer in my mind

Täällä alkaa olla juhannusfiilis päällä! Olen selviytynyt viikon pakollisista urakoista ja nyt edessä on mukava automatka hyvässä seurassa, suuntana mökki saaristossa. Ruuhkat tosin taitavat olla parhaimmillaan juuri nyt, mutta mitäs siitä, hyvällä ja rauhallisella asenteella pääsee jo pitkälle. ;) Olemme jo mieheni kanssa suunnitelleet viikonlopun menyyn ja käyneet Alkon kautta. Vaikka emme ole mitään juomien suurkuluttajia, mukaan tarttui silti hyvää luomuviiniä ja yksi parhaista kesäjuomista, Fresita. :) Sillä on kiva skoolata sitten pimenevässä juhannusillassa.

Nyt vielä pakkaamaan viimeiset kamat ja sitten hyvää musiikkia päälle ja eikun menoks! Jeejee!!

20. kesäkuuta 2012

Summer breeze

Mikä onkaan ihanampaa kuin herätä kauniiseen ja aurinkoiseen aamuun pitkien yöunien jälkeen. Olen aamuihminen ja lomalle jäädessä suunnittelin herääväni joka aamu viimeistään seiskan pintaan ja kirmaavani salille. Hahaha! Eipä mua ole salilla juuri näkynyt aamuisin! ;) Se on jotenkin kumma juttu että silloin kun on paljon muutakin tekemistä jaksan kyllä raahautua urheilemaan vaikka viideltä aamulla, mutta kun mulla olisi koko päivä vapaata niin en jaksa ajatella koko asiaa ennen aamukymmentä. Toisaalta tämä on varmasti tehnyt tosi hyvää mulle, sillä olen elänyt luonnollisen rytmini ja omien fiilisteni mukaan. Tänään lähden powerwalkille eli reippaalle kävelylle. Mieli tekisi myös juosta hieman, mutta voi olla että tyydyn kävelyyn polvivaivojeni takia.

Huomenna pakkaamme kamamme ja ajamme ystäväpariskuntamme mökille viettämään juhannusta. Turun kaunis saaristo ja isot juhannusjuhlat kutsuvat! :) Mieheni aloittaa loman huomenna, mikä tarkoittaa sitä että tulemme viettämään paljon aikaa mökillämme. Suunnitelmissa olisi myös joitakin kesäisiä retkiä sekä autolla että pyörän selässä. Vaikka en mikään auringonottaja olekaan, bikinit saavat tänä kesänä kulua käytössä. Uiminen on niin ihanaa ja rentouttavaa, enkä malta odottaa että pääsen nauttimaan lämpimistä ja kirkkaista järvivesistä sekä arvaamattomasta merestä. Sokerina pohjalla odottaa tietenkin Indonesian ja muun Aasian rantahietikot. :)

Ennen mökkilaiturilla löhöämistä ja juhannussaunasta nauttimista saan kuitenkin nautiskella siivoamisen iloista. En halua palata pölyiseen tai likaiseen kotiin parin viikon mökkeilyn jälkeen, joten pitäisi jaksaa ottaa imuri ja rätit esiin. Mutta ensin kuitenkin sille lenkille!

19. kesäkuuta 2012

Top 10 workout-biisit

Musiikki + treeni = hyvä treeni. Kuuntelen lähes aina musiikkia kun treenaan, ja musiikin tärkeys korostuu ainakin mulla tahtoa vaativissa lajeissa kuten pidemmän matkan juoksussa tai kuntosalilla kovia painoja nostellessa. Olen ollut ihan hukassa kun joskus harvoin olen unohtanut mp3-soittimeni kotiin, eikä treenaamisesta ole tullut paljon mitään. Siitä on kai myös tehty tutkimuksia, että musiikkia treenatessa kuuntelevat jaksavat juosta pidempään ja kovempaa.

Mä kuuntelen musiikkia laidasta laitaan, mutta tärkein kriteeri on jytke. Jos se puuttuu, en saa biisistä mitään irti. Dance-hitit (myös ne 90-luvun ihanan ällöttävät eurodance-biisit), uusimmat tanssihitit, rappi ja hevikin käyvät ihan loistavasti. En usein kuuntele näitä biisejä missään muualla kuin salilla tai lenkkipolulla, mutta jotenkin ne vain saattavat mut ihan loistosuoritukseen. Tässä oma top kymppini, ei missään tietyssä järjestyksessä. :)



















18. kesäkuuta 2012

Keskikesä & lomasuunnitelmat

Voitteko uskoa, muutaman päivän päästä on jo juhannus! Mihin tämä ensimmäinen lomakuukausi on hävinnyt? Nyt Suomen suven tulisi siis olla kauneimmillaan, mikä kyllä pitää paikkansa ainakin täällä etelässä. Nautiskellaan siis nyt pitkistä päivistä, joiden tilalle tulee pian pimeät ja tunnelmalliset illat. Omalta osaltani kesä jatkuu lomaillen, ja nyt voin myöskin paljastaa että heinäkuussa lähden pidemmälle matkalle! :) Matkustelen noin kuukauden verran kierrellen lähinnä Aasiaa, nautiskellen lämmöstä, ruoasta ja loikoilusta. Aion myös uida paljon ja ehkäpä myös keksiä jotakin harrastettavaa, riippuen fiiliksistä ja ilmoista. Alta löydätte hieman kuvia niistä paikoista, joihin olen menossa.

Tämä tarkoittaa samalla sitä, että blogini jää kesälomalle heinäkuussa. En vielä ole päättänyt paljonko tekstejä kirjoittelen ennakkoon, mutta se on ainakin varmaa että en tule surffailemaan netissä juuri ollenkaan. Sen takia mulla ei oikein ole mahdollisuuksia tarkastaa tai vastata kommentteihin saati sitten kirjoittaa raporttia matkalta. Toivon kuitenkin että te kaikki ihanat lukijani jaksatte odottaa paluutani ja toivon mukaan toinen toistaan hurjempia matkakertomuksia! ;)

Sitä ennen pysyttelen kuitenkin visusti Suomessa, ja juhannuksen jälkeen lähdemme mieheni kanssa mökkeilemään. Sieltä käsin pääsen kuitenkin päivittämään blogiani, sillä nettitikku on ainakin tähän saakka ollut suht luotettava kaveri. Toivottelen teille jo tässä vaiheessa ihanaa ja aurinkoista juhannusviikkoa, nautitaan nyt tästä kesästä täysin rinnoin. :) Nyt salille!

16. kesäkuuta 2012

Gourmetperjantai

Olen aivan äimän käkenä näistä ihanista ilmoista. Eilen oli upea ilma ja äsken heräsin yhtä ihanaan päivään kuin eilenkin. Eilen päätin lähteä reippaalle kävelylenkille juoksemisen sijaan, sillä lepuutan nyt polveani jonkin aikaa jotta kipu ei palaisi ihan heti. Kävelin noin tunnin ja sain kunnon hien pintaan. Oli tosi mahtava fiilis hikoilla shortseissa ja topissa ja nauttia hiljaisesta seudusta. Rakastan Espoota juuri siksi, että ainakin täällä meillä päin on aina niin uskomattoman rauhallista ja hiljaista.

Illalla lähdimme sitten vastapainoksi kaiken melun keskelle Helsingin keskustaan. Kävimme mieheni kanssa syömässä yhdessä lempiravintoloistani, kauppatorin lähellä olevassa Fishmarketissa. Sieltä saa aina huolellisesti valmistettua ja tuoretta kalaa tai mereneläviä sekä ihania lisukkeita ja jälkiruokia. Ainoan pienen miinuksen joudun joka kerta antamaan palvelusta, sillä vaikka henkilökunta onkin pääasiallisesti tosi mukavaa, palvelu on ajoittain tosi hidasta ja henkilökunnan huomiosta saa kilpailla. Toisaalta, mikäpä siinä istuskellessa yhdessä Helsingin tunnelmallisimmista kellariravintoloista. :)


Mä olen Toast Skagenin ikuinen fani, mutta tällä kertaa päädyin valitsemaan kuohkean maa-artisokkakeiton, joka oli ihan napakymppi. Se oli kermaisa ja makoisa ja siinä tuli pääraaka-aine hyvin esiin. Tilasin pienen annoksen, mutta katumus iski päälle heti viimeisen lusikallisen jälkeen. Olisi pitänyt ottaa se isompi! Pääruoaksi söin paistettua nieriää, jokirapukrokettia ja beurre blanc-kastiketta. Nieriä oli paistettu täydellisesti ja hyvin suolattu, ja jokirapukroketti oli paistettu voissa ja siinä maistui voimakas rapu. Nam! Jälkiruoka ei ollut mikään muu kuin ikisuosikkini crème brûlée joka tarjoiltiin mustikkasorbetin ja keksimurusten kanssa. Napakymppi, ja vieläpä tosi iso annos. Fishmarketin annokset ovat muutenkin hyvänkokoisia, mikä on tosi iso plussa. Juomapuolella joimme cavaa ja Chablis 1er cruta. Täydensivät ruokaa loistavasti.

kuvat: palacekamp.fi

Ilta jatkui sitten lempparijatkopaikassani Teatterissa. Istuskelimme terassilla aika pitkään, sillä siinä tarkeni ihmeen hyvin. Paikka oli ihan täynnä mikä on ymmärrettävää kun päivä oli ollut niin upea. Teatterin mojitot ovat tosi hyviä, mutta kauhistuin vähän kun huomasin miten paljon sokeria yhteen drinkkiin tulee. Melkeinpä kaksi ruokalusikallista! Aika hurjat määrät, joten ei ole mikään ihme että aina toitotetaan etteivät alkoholi ja painonhallinta sovi yhteen. Mä juon toisaalta niin harvoin, etten jaksa huolestua tästä asiasta. Juon kyllä melko usein lasillisen viiniä tai kuohuvaa, mutta siihen se sitten jääkin. Ja pitäähän siitä elämästä tosiaan nauttia välillä. Tosin eilen olisin ehkä voinut jättää sen viimeisen drinkin väliin, sillä pitihän sitä sitten kurvata Mäkkärin kautta kotiin... :P

14. kesäkuuta 2012

Kurvit kohdalleen moppi kädessä

Siivoaminen on ehkä tylsintä mitä tiedän, mutta toisaalta se on ihan loistavaa liikuntaa. En koskaan ole käyttänyt sykemittaria siivotessa, mutta puolentoista tunnin siivoaminen käy oikeasti raskaasta liikunnasta. Ennen märehdin turhaan siivoamista, mutta nykyään otan sen juuri kuntoilun kannalta. Laitan myös yleensä aina musiikkia soimaan, ja se piristää tahtia kummasti. Yleensä fiilistelen rokin, räpin tai tanssihittien tahtiin, ja tänään keikutin peppua mm. Katy Perryn tahtiin. :) Siivouspäivinä jätän yleensä muut liikunnat pois, mutta tänään kävin ensin salilla. Kotiin tultuani pyyhin pölyt, siivosin keittiön ja uunin (en edes muista milloin tein sen viimeksi...), imuroin ja innostuin jopa moppaamaan. Tähän kului aikaa noin pari tuntia, ja nyt fiilis on ihan loistava. Kotona tuoksuu puhtaalta ja minä olen saanut supertreenin! :)

Ulkona on tänään aivan upea ilma, ja meidän piti alunperin lähteä jonnekin ulos istuskelemaan illalla kun mieheni tulee töistä. Olemme kuitenkin menossa taas ulos syömään huomenna ja myöskin tällä kertaa pitkän kaavan mukaan, joten ajattelimme pysytellä tämän illan ihan kotona. Mies tuo mukanaan take away-sushit ja sen jälkeen menemme ehkä vähän kävelemään yhdessä. Siis ihan sellainen leppoisa pieni lenkki, 'fingå', niin kuin ruotsiksi sanotaan. Se tarkoittaa suoraan käännettynä 'hienokävellä', ja sitä se juuri onkin. Tämän päivän aherruksen jälkeen ja tuossa lämmössä ei tee mieli muuta kuin nautiskella. Ihanaa torstaita!

13. kesäkuuta 2012

Ravitsemussuosituksista ja miksi minä en seuraa niitä

Luonnos uusiksi pohjoismaisiksi ravitsemussuosituksiksi julkaistiin viime viikolla. Nämä suositukset toimivat pohjana kansallisille ravitsemussuosituksille, eikä tämänkertainen(kaan) luonnos sisältänyt suuria linjamuutoksia edellisiin verrattuna. Hyvää näissä suosituksissa on mielestäni kalan, äyriäisten, juuresten, erilaisten vihannesten, marjojen ja pähkinöiden saantisuositukset. On the other hand, itku meinaa tulla kun lukee vältettävien listaa. Mieluiten ei "kovaa" rasvaa vaan kasviöljyjä, ja paljon vähärasvaisia maitotuotteita. Sori nyt vaan, mutta mikään missä lukee "kevyt" tuskin on kovin terveellistä. Useimmat kevyttuotteet sisältävät paljon sokeria ja lisäaineita. Vertailkaapa huvin vuoksi kermaa ja vaikkapa flora vispiä. Aikamoinen ero ainesosissa!

Lisäksi vähärasvaiset maitotuotteet maistuvat mielestäni suoraan sanottuna kamalalta. Otetaan esimerkiksi rasvaton maito, joka maistuu siltä kuin sitä olisi lantrattu vedellä. Toinen asia on, että ainakaan oma masuni ei tule täyteen mistään nollaprosenttiarasvaasisältävästä jogurtista. Sen jälkeen nälkä kasvaa vain entisestään. Joten please, lopettakaa nyt joku tämä hirveä rasvahysteria! Mielestäni on ihan sama asia väittää että hiilihydraatit ovat syynä lihavuusepidemioihin ja sairauksiin, kuin että rasva olisi kaiken sen takana. Kun otetaan vielä huomioon että ilmeisesti yhtäkään tutkimusta ei ole vielä julkaistu, joka todistaisi kovien rasvojen ja sydänkuolleisuuden välisen yhteyden, ei meillä liene syytä hysteriaan.

Myöskään täysjyväviljojen loputon suositteleminen ei mielestäni ole järkevää. Toki näitä voi välillä syödä, ja kannatan ehdottomasti täysjyväviljoja valkoisten viljojen sijaan. Toisaalta olisi jo aika lopettaa täysjyväleipien ja muiden täysjyvätuotteiden puputtaminen. Enemmän protskua ja rasvaa pöytään, niin johan alkaa vointi parantua ja ne mahdolliset ylimääräiset kilot lähteä. Tuskin ne millään täysjyväpastalla lähtevät, anteeksi nyt vaan. ;) Ja nyt en siis tarkoita että pitäisi ryhtyä tiukalle low carb-linjalle. Sen sijaan yritän sanoa, että monelle tekisi varmasti terää vähentää hiilihydraattien saantia.

Kuva: opetus.ruokatieto.fi

No entäs nykyiset kotimaiset suositukset sitten? Rasvoja saisi olla noin 25-35 % kokonaisenergiansaannista. Protskua suositellaan saatavaksi vain 10-20 %. Järkyttävintä on kuitenkin hiilareiden saantisuositus, joka on 50-60 % energiansaannista. Siis yli puolet! Jos minä söisin tähän malliin, en muuta ehtisikään kuin miettiä miten saisin noin hurjat määrät täyteen. Tällä hetkellä vanha kunnon lautasmalli on siis yhä voimissaan. Sen mukaan meidän tulisi syödä joka aterialla puolet kasviksia, neljäsosa proteiinia ja neljäsosa hiilihydraatteja (kuten peruna, pasta, riisi...). Tämän lisäksi pitäisi juoda lasillinen rasvatonta maitoa, syödä palanen tai kaksi täysjyväleipää (ja sivellä se tietenkin teollisella margariinilla eikä esim. aidolla voilla) ja syödä hedelmä tai marjoja jälkkäriksi. Välipaloiksi suositellaan vähärasvaisia maitotuotteita, leipää tai esim. hedelmiä. Tämän surullisen kuuluisan mallin voisi omasta mielestäni jo unohtaa, mutta ainakin toistaiseksi siitä ei näytä pääsevän mihinkään.

Omat arkipäiväiset ateriani ovat jo pitkään näyttäneet suurin piirtein tältä: puolet kasviksia, puolet proteiinia. Kasvikset paistan joko voissa tai jossakin öljyssä, tai sitten lorautan vain salaatin päälle hieman öljyä ja/tai balsamicoa. Leipää en yleensä koskaan syö lounaalla tai päivällisellä (poikkeuksena keitot, jolloin saatan ottaa leipäpalan, usein vähähiilihydraattisen). Juomaksi kelpaa vesi tai vichy, ja jälkkäriksi juurikin se hedelmä tai marjoja. Olo on parantunut huimasti sen jälkeen kun aloin syödä mielestäni terveellisemmin eli jätin useimmat verensokeria kohottavat ja insuliinipiikkejä aiheuttavat ainekset pois ja aloin syödä "oikeaa ruokaa". Painokin on muuten tippunut siinä samalla, vaikka en todellakaan ole millään laihdutuskuurilla. Omien ja monen muun ihmisen kokemusten perusteella voin sanoa, että proteiini- ja rasvapitoinen ruokavalio pitää nälän loitolla paljon paremmin kuin paljon hiilareita sisältävä ruokavalio. Sen lisäksi se näyttää tukevan painonhallintaa loistavasti.

Olen täysin vakuuttunut siitä, että meille kaikille tekisi hyvää vähentää hieman hiilareiden saantia. Ja nyt en siis puhu mistään juhlaruoista vaan ihan arkiruokailuista. Kyllä minäkin herkuttelen ja usein, sillä uskon filosofiaan jonka mukaan osa valinnoistamme voi olla mitä vain kunhan suurimmaksi osaksi syö järkevästi. Syön myös yhä makaronilaatikkoja, lasagnea ja muuta sellaista hyvää, mutta suurimmaksi osaksi syön skarpaten. En enää koskaan voisi palata ruokavalioon, jossa päärooli olisi tärkkelyksellä ja jossa pelkäisin kuollakseni voita ja kermaa. Toivottavasti näitä virallisia suosituksia tekevät tahot uskaltautuisivat vielä joskus myöntämään että hei, ehkä me emme olleetkaan oikeassa ihan kaiken suhteen. ;)

Minä syön mieluiten näin. :) Kuva: happylowcarb.com

12. kesäkuuta 2012

Juoksijan polvi

En koskaan ole ollut lenkkeilyn suuri fani, mutta viime aikoina olen oikeasti alkanut nauttia lenkeistä. Siitä saa kummasti draivia kun tajuaa kehittyneensä ja jaksavansa juosta yhä pidempään ja nopeammin. Juoksun myötä kipeytyvä polvi on kuitenkin alkanut vaivata mua kovasti, enkä oikein tiedä mitä asialle pitäisi tehdä. Kipu sai alkunsa viime vuonna kun olin juoksemassa 10 km lenkkiä. Lenkin loppuvaiheessa alkoi tuntua kipua vasemman polveni ulkosyrjässä, ja minä typeränä en pysähtynyt vaan ajattelin että kyllä mä vielä hetken jaksan. No, niin jaksoinkin mutta sain samalla aikaiseksi kamalan kivun joka päättyi siihen, että kun jälleen aloin kävelemään, polven ulkosyrjä tuntui siltä kuin joku olisi hakannut sitä halolla. Mitä tapahtuikaan sille kuuluisalle "kuuntele kehoasi"-mantralle, jota itsekin pyrin noudattamaan??

Kipu oli poissa koko talven, jolloin myös juoksin tosi vähän. Keväällä aloitin juoksuharrastuksen, ja pyrin aloittamaan melko hitaasti. Kipu alkoi silti jälleen tuntua, ja nyt se on tuttu seuralainen lenkeilläni. Eilen juoksin 45 min, joista viimeiset pari minuuttia olivat huonoja. Muuten kipu pysyi poissa. Toisaalta nyt polvi on taas niin kipeä, etten oikein pysty edes kävelemään portaita alas. Tämän seurauksena joutunen jättämään lenkit kokonaan pois harjoittelustani ainakin joksikin aikaa.

Venyttely auttaa! Kuva: http://blog.echolife.com.au

Kyseessähän ei ole mikään nivelsidevamma, vaan yksinkertaisesti lihasten ylirasittuminen tai jokin ärtynyt jänne. Tämä siis jos kyse on oikeasti juoksijan polvesta, mitä kyllä vahvasti epäilen. Itse ongelma syntyy, kun sääriluun ja lonkan välinen nk. IT-jänne kiristyy ja hankautuu polven ulkosivua vasten. Tämä jänne liikkuu edestakaisin kun jalkaa koukistetaan juostessa, ja kipeytyy nivelnastaan hankautumisen seurauksena.

Olen pyrkinyt venyttelemään jalkojani kunnolla joka lenkin jälkeen ja muutenkin, sillä se on kuulemma yksi harvoista hoitokeinoista tähän "vammaan". Venyttely kannattaa ymmärtääkseni kohdistaa lähinnä pakaroihin, lonkankoukistajiin ja reiden ulkosyrjään. En vain vielä ole päässyt selvyyteen siitä, miten reiden ulkosyrjää venytetään? Olen kokeillut vaikka mitä liikkeita, mutta en saa niistä yhtäkään tuntumaan siellä. Ystäväni suositteli kinesioteippausta, joka ilmeisesti tehoaa juuri tuollaisiin paikkoihin joita on muuten vaikea venyttää. Pitänee soittaa heti fysioterapeutille kun ehdin.

kuva: itslol.com

Myös anatomiset syyt voivat vaikuttaa, esim. jalkojen pituusero josta itsekin kärsin. Säännöllinen käynti kiropraktikolla auttaa tähän, mutta se on niin kallista etten mitenkään voi käydä kerran viikossa naksautettavana vaikka haluaisinkin. Yli- tai alipronaatiokin voi edesauttaa juoksijan polven syntymistä. Tähän ratkaisuna olisi kai hyvin tehdyt pohjalliset, mutta siitäkin on varoiteltu että ne voivat korjata vian liikaa toiseen suuntaan. Pitäisi siis löytää joku hyvin ammattitaitoinen tekijä joka olisi työskennellyt tämän asian kanssa aikaisemminkin.

Harmittaa niin vietävästi kun olin juuri löytänyt sen ilon juoksussa jota olen etsinyt jo vuosikaudet! Toisaalta, you have to live with what you got. Jos en pysty tekemään pitkiä juoksulenkkejä tämän vaivan vuoksi, mun on vain yksinkertaisesti vaihdettava lajia. Uinnista pidän tosi paljon, ehkäpä alan vierailemaan uimahallilla tästä lähin. Saliharjoittelukin on ihanaa, mutta se ei toki korvaa aerobista liikuntaa. Tanssitunnit houkuttelevat myös, joten enköhän mä jotakin korvaavaa aktiviteettiä löydä! ;)

10. kesäkuuta 2012

Itseruskettamisen kultaiset säännöt

Lupasin jokin aika sitten kirjoittaa Dove Summer Glow-tuotteen käytöstä. Nyt kun kyseinen asteittain ruskettava kosteusvoide on ollut käytössä noin kuukauden päivät, voin sanoa että se ansaitsee kyllä kiitettävän arvosanan! Valitsin tällä kertaa käyttööni tummemman vaihtoehdon, ja se antaa (ainakin mun vaalealle iholle) pienen päivetyksen jo yhden käyttökerran jälkeen. Itse asiassa niin hyvän, että olen onnistunut jo moneen kertaan saamaan ruman rajan ranteen kohdalle. Olen niin tottunut siihen vaaleampaan versioon jota voi sivellä melkeinpä miten tahansa ilman että jää rajoja. Tämä tummempi voide kuitenkin antaa oikeasti päivetystä, ja sen vuoksi pitäisi aina muistaa sivellä sitä myös kämmenselkään.

En tiedä jos voidetta on paranneltu muutaman vuoden takaisesta, mutta mielestäni se imeytyy jonkin verran nopeammin kuin edelliset. Voide ei edelleenkään imeydy supernopeasti, mutta jos malttaa keikistellä hetken alastomana ennen pukeutumista, voide tuntuu ihan OK:lta iholla. En kuitenkaan kannata tiukkojen vaatteiden vetämistä päälle ainakaan tunnin sisällä voiteen levittämisestä. Sen vuoksi tuote ei mielestäni sovi aamusuihkun jälkeiseksi kosteuttajaksi ainakaan ennen työpäivää. Parasta on, jos aikaa riittää ja voi oleskella monta tuntia kotona ennen liikkeelle lähtöä. Tällöin voide ei jämähdä vaatteisiin kiinni vaan ehtii imeytyä. Tosin St. Tropezin mousseruskettavan yhden minuutin imeytymisaikaan verrattuna tämä tuote on tietenkin auttamattoman hidas.

Ei näin! Kuva: guidespot.com

Lopputulos on tosiaan kauniin päivettynyt, mutta ei toisaalta mitenkään epäluonnollinen. Tämä tuote soveltuu kuitenkin mielestäni parhaiten pienen päivetyksen hankkimiseen. Jos tavoitteena on näyttää brasilialaiselta beach babelta, suosittelen jonkin tujumman tuotteen ostamista. Doven voidetta voi toki käyttää monta päivää peräkkäin, mutta tällöin itseruskettava kerrostuu ja alkaa herkästi näyttää laikukkaalta ja oudolta. Parasta on siis levittää vain yksi kerros voidetta ja odottaa sen häviämistä iholta ennen seuraavaa käyttökertaa. Tämän perusteella uskallankin antaa joitakin vinkkejä itseruskettavan käyttöön:

1. Käy suihkussa ja kuori ihosi joko puoli päivää tai mieluiten yksi vuorokausi ennen voiteen levittämistä.
2. Kosteuta iho heti kuorinnan jälkeen, ja kosteuta sitä myös joka päivä aamuin illoin.
3. Levitä itseruskettava voide käsin pyörivin liikkein kaikkialle. Ota huomioon esimerkiksi käsivarsien sisäpuolet ja kainalo, jotta vältät valkoiset alueet. Jos esim. kyynärpäät ovat erityisen kuivat, levitä niille jotakin kosteusvoidetta ennen itseruskettavan levittämistä. Näin itseruskettava ei jämähdä näihin kohtiin.
4. Pese lopuksi kädet huolellisesti ellet halua saada oransseja kämmeniä.
5. Muista myös levittää voidetta kämmenselälle. Suosittelen levityskintaan käyttö, sillä näin kämmenpohja ei värjäydy. Jos rystysten iho on kuivaa, levitä ensin kosteusvoidetta näihin kohtiin.
6. Jos käytät voimakkaampaa itseruskettavaa, esim. St. Tropezin moussetuotteita, levitä ne aina muovikäsineillä. Muuten kätesi värjäytyvät jo levityksen aikana.
7. Levitä itseruskettavaa mieluiten vain yksi kerros, ja odota värin kulumista ennen kuin levität uuden kerroksen. Voit edistää värin poistumista esim. saunomalla ja kuorimalla ihoa pesukintaan avulla.
8. Pale is the new tan. Älä liioittele itseruskettavien kanssa. Kevyt päivetys on kaunista, mutta oranssi tai överitumma iho ei kaunista ketään.

Vaaleampi Christina saa mun ääneni! Kuva: entertainmentwise.com

8. kesäkuuta 2012

Minä olen... maisteri :)

Onpa outo olo. Miltä nyt pitäisi tuntua? Fiilis on nimittäin vielä niin epäuskoinen, että en oikein voi uskoa tätä. Välillä tulee kuitenkin vastustamaton tarve huutaa kurkku suorana, jumankauta minähän olen valmistunut!!!! :D Sain nimittäin juuri äsken käsiini maisterin paperit yliopistolta. En ole enää opiskelija, taakse jäävät pitkät illat tenttikirjojen parissa, kuuden tunnin tenttikirjoittamisesta väsyneet kädet, opiskelijabileet ja muut ihanat ja vähemmän ihanat, nyt jo muistoiksi muuttuneet jutut. Kohta pitäisi uskaltaa astua työelämään, mutta ennen sitä aion viettää ikimuistoisen kesän niin Suomessa kuin ulkomaillakin ja nauttia vapaudesta. Kohta sitä kai istutaan pitkät illat toimistolla. ;)

Istun tässä samppanjalasi kädessäni, nauttimassa aurinkoisesta päivästä, odottamassa illan herkuttelua ravintolassa mulle tärkeimpien ihmisten kanssa, huomista valmistujaisjuhlaani ja vain fiilistelemässä tätä hetkeä. Mukavaa viikonloppua kaikille!

kuvat: kermanvalkoista.blogspot.com

7. kesäkuuta 2012

Herkkuaamiainen

Alla joitakin fiiliskuvia minun ja mieheni aamuisesta slow dining-aamiaisesta. :)

Tein heti herättyäni lehtitaikinaan savukinkulla, parmesaanilla ja mustaleimajuustolla täytettyjä croissantteja, jotka olivat kivaa vaihtelua normicroissantteihin. Eilen tein mysliä, jota söimme tänään turkkilaisen jogurtin, pensasmustikoiden ja hunajan kera. Mysli oli yllättävän helppo tehdä itse. Laitoin sinne mm. kaurahiutaleita, pekaanipähkinöitä, auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä sekä kuivattuja hedelmiä. Makua antoi mm. muscovadosokerista, vaahterasiirapista ja mausteista koottu kastike. Ehkäpä laitan reseptin joku päivä kun ehdin! Jälkkäriksi söimme tuoreita mansikoita ja tuplasuklaa- ja vaahtokarkkikeksejä. Ei siis mikään low carb-aamiainen! ;) Nyt takaisin valmistujaisjuhlien valmisteluun. Mukavaa torstaita!

kuvat: kermanvalkoista.blogspot.com

5. kesäkuuta 2012

Voiko ihanammin päivän enää alkaa...

Nyt on takana jo monta viikkoa lomailua, ja musta tuntuu siltä etten oikein ole saanut mitään aikaiseksi. Olen vain syönyt, nukkunut, urheillut, katsellut leffoja ja tavannut ystäviäni. Ja unelmoinut. Lomani on siis onnistunut ainakin tähän asti! ;) Jatkossa olisi tarkoitus tehdä enemmän, esimerkiksi pidempiä pyöräretkiä tai päiväretkiä kesäkaupunkeihin. Suunnitelmissani siintää ainakin Turku ja Loviisa. Pyrin kuitenkin pitämään suunnitelmallisuuden minimissä ja tekemään paljon ex tempore-juttuja. Lomalla kun ei pidä mennä kalenterin mukaan!

Tällä viikolla tarkoituksena on viettää laatuaikaa niin itseni kuin läheistenikin kanssa. Olen tähän saakka liikkunut harva se päivä, ja tälläkin viikolla liikuntaa tulee varmasti harrastettua melkein joka päivä. Kävin eilen taas juoksemassa, mutta se kulki tosi tahmeasti jo heti alusta saakka. En tiedä vaikuttiko allergia, olivatko jalkani hellänä edellisestä lenkistä vai sattuiko kohdalle vain huono päivä. Ehkäpä ensi kerralla on taas parempi fiilis ja juoksu kulkee!

Perjantaina on luvassa ihana ravintolaillallinen, sillä juhlistamme valmistumistani. Viikonloppuna järjestän sitten suvulle pippalot, joten tässä on paljon kaikkea odotettavaa. Aion leipoa jonkin verran nyt viikolla, mutta kakun tilasin ihan suosiolla ihanasta lähikonditoriasta. Skumppapullot odottavat jo kylmässä, ja valmistujaismekkoni roikkuu vaatekaapissa odottamassa ekaa käyttökertaa. Vatsassa on jo vähän perhosia. Pitäiskö tässä nyt sitten vihdoin ja viimein aikuistua? ;)

Tämän aamun aloitin aamupalalla yhdessä Hesarin ja mieheni kanssa. Vaikka mieheni käy töissä, pyrimme aina silloin tällöin syömään yhdessä aamupalaa pidemmän kaavan mukaan. Silloin sitä ehtii rupatella kunnolla ja juoda kahvit ja teet ihan rauhassa, ja vaikka santsatakin. Aamupalaksi valikoitui tuoreita mansikoita ja cantaloupemelonia, sekä myslillä ja pensasmustikoilla ryyditettyä maustamatonta jogurttia.



kuvat: kermanvalkoista.blogspot.com

3. kesäkuuta 2012

Harder, better, faster, stronger

Blogini on ollut hyvin syömispainoitteinen tällä viikolla, ja mieli tekee kirjoitella myös hieman urheiluistani. Kuten olenkin jo kertonut, pahat allergiaoireet ovat estäneet kovimman liikunnan jo monta viikkoa. Nyt oireet alkavat onnekseni vihdoinkin helpottaa, ja olenkin uskaltanut ottaa treeniohjelmaan mukaan jälleen reippaat juoksupyrähdykset. Eilen juoksin noin 45 min ja melko kovaan tahtiin. Menoa edesauttoi myös koko aamupäivän jatkunut sade, jonka jälkeen oli hyvä fiilis lähteä metsäpolulle juoksemaan kun pahimmat pölyt olivat huuhtoutuneet sateen mukana pois.

Olen kyllä juossut koko toukokuun, mutta välillä olen joutunut keskeyttämään juoksun hengenahdistuksen vuoksi ja välillä olen juoksuaikeistani huolimatta tyytynyt reippaaseen kävelylenkkiin. Ehkä ärsyttävin piirre juoksussa allergiaoireiden aikana on kuitenkin se, että nenä vuotaa ihan koko ajan. Juuri kun olen saanut niistettyä, tuleekin jo tarve seuraavalle nenäliinalle. Olen aina ennen lenkkiä yrittännyt sulloa taskuihin niin monta nenäliinaa kuin niihin vain mahtuu, mutta ne ovat silti usein loppuneet kesken. Yritä siinä sitten juosta kun koko ajan pitäisi tehdä jotakin muuta!


Saliharjoittelua olen harrastanut aktiivisesti joka viikko, mutta viime aikoina olen hieman muuttanut harjoitusohjelmaani. Olen keskittynyt enemmän käsiini ja jättänyt kyykyt ja muut samantapaiset liikkeet minimiin. Syynä tähän on se, että haluan kiinteyttää enemmän yläkroppaani, sillä alakroppa alkaa olla jo hyvässä kuosissa. Tasapainon saavuttamiseksi en halua enää korostaa alakropan lihaksiani liikaa. Ei sillä että olisi pelkoa "bulkkauksesta", mutta olen tehnyt niin kovia sarjoja jaloilleni että välillä on ihan hyvä tasoittaa menoa ja vain ylläpitää saavutettuja tuloksia. Tämän lisäksi olen tehnyt paljon vatsa- ja selkälihaksia, ja olenkin löytänyt muutaman ihan sairaan tehokkaan liikkeen joita tehdessä tuntee todella tekevänsä töitä. Suosikkina on tietenkin vanha kunnon hoover, jossa pysyttelen tätä nykyä noin minuutin.

Pyörääni en ole vielä ottanut käyttöön, mutta se odottaa jo kesän pyörälenkkejä. Suunnitelmissani on tehdä myös pidempiä lenkkejä, ja yritänkin taivutella mieheni mukaan esimerkiksi Inkoon tai Porvoon suuntaan. Olen aina unelmoinut tekeväni pitkän pyöräretken, ja nyt kesällä siihen olisi mahdollisuus kun lomailen koko kesän ja miehenikin pitää lomaa. Ja voihan sellaisen retken toteuttaa viikonloppunakin. Mukaan pitää ehdottomasti pakata reilusti vettä ja jotakin pientä evästä. Matkan varrella voi sitten pitää herkuttelutaukoja vaikka jonkin jätskikioskin luona, ja taukoja pitääkin pitää tarpeeksi. Muuten kokematon peppu puutuu, jalat menevät hapoille ja pyöräilystä katoaa ilo.

Tänään luvassa on joko juoksulenkki tai saliharjoittelu, riippuen säästä. Olen kyllä juossut sateessakin, mutta en kyllä pidä siitä yhtään. Silloin en oikein pysty keskittymään itse suoritukseen kun mietin koko ajan kuinka vaatteeni kastuvat läpimäriksi tai miten monta minuuttia on vielä jäljellä että pääsen kuivattelemaan märkiä jalkoja tai vaatteita. Senpä vuoksi aion ihan suosiolla lähteä kuntosalille jos sadekuurot yllättävät. Nyt tosin näyttää melko lupaavalta, sillä aurinkokin pilkistää! Mukavaa sunnuntaita!

kuvat: weheartit.com

2. kesäkuuta 2012

Terveellisiä herkkuja

Rakastan herkkuja ja syön niitä mielelläni usein. Aina välillä tekee kuitenkin mieli jotakin vähän terveellisempää makeaa tai suolaista herkkua josta vatsa ei tule niin ähkyyn. Googlettamalla "healthy snacks" löytää paljon erilaisia vinkkejä, ja olen itsekin löytänyt omat suosikkini sitä kautta. En tosin yleensä koskaan korvaa oikeaa herkunhimoa korvikkeilla, sillä se himo ei lähde sillä mihinkään. Jos siis oikeasti haluan suklaata, syön suklaata. Jos taas tekee mieli vain jotain pientä makeaa, voin ihan yhtä hyvin syödä jotakin muuta.

Omenat
Hedelmät ovat perusesimerkki makeista mutta terveellisistä herkuista, eivätkä ne ole ollenkaan huono vaihtoehto. Minä rakastan hedelmiä ja syön niitä paljon joka päivä. Luomuomenat ovat suosikkejani, ja niitä löytyy jääkaapistamme melkeinpä aina. Aina välillä kun tekee mieli jotain pientä makeaa mutta himo ei ole hirveä, nappaan yleensä luomuomenan. Ne ovat tosi makeita ja taltuttavat oikeasti makeanhimon ihan kunnolla. Ihanan herkun saa myös omenaviipaleista jotka sivellään maapähkinävoilla.


Muusatut banaanit
Lapsena pyysin usein äitiäni laittamaan "mosade bananer" eli haarukalla muusattuja banaaneja. Olen syönyt niitä myös vanhempana, ja valmistan yhäkin tätä herkkua jos tekee mieli jotakin übermakeaa. Parhaiten tähän tarkoitukseen soveltuu vähän pehmeämmät banaanit, jopa niin tummat että ne lentäisivät normaalisti roskiin tai kompostiin. Makeutusaineita tämä herkku ei kaipaa. Ja jos herkkuhammasta oikein kolottaa tai jos tekee mieli "oikeaa" jälkiruokaa, suosittelen jogurttiherkkuani, jonka reseptin löydät täältä.


Pakastetut hedelmät
Tämän ehkä hieman erikoisen herkun löysin jenkkisivustolta, jossa suositeltiin pakastettuja hedelmiä herkunkorvikkeina. Pakastimeen voi panna vaikkapa banaaneja tai mangoa. Mango onkin oma suosikkini! Sen voi pakastaa itse, mutta kaupan pakastealtaasta löytyy ainakin Pirkka-merkkisiä pakastettu mangopaloja jotka ovat taivaallisen hyviä. Juuri eilen söin niitä jälkkäriksi. Hedelmäpalat kannattaa ottaa pakastimesta noin puoli tuntia tai tuntia ennen syömistä, sillä silloin ne ehtivät hieman sulaa. Jos aikaa ja halua riittää, kylmät mangokuutiot voi myös miksata tasaiseksi mikserillä tai tehosekoittimessa, ja makea sorbetti on valmis!



 

Parrotsin kuivatut hedelmät
Olen täysin koukussa Parrotsin herkkuihin. Suosikkejani ovat ainakin valkosuklaalla kuorrutetut lakupalat ja tietenkin jogurttirusinat. Terveellisemmästä päästä löytyy myös yksi lempiherkuistani, kaneliomenalastut. Omenanpalaset on kuivattu ja maustettu kanelilla, ja ne maistuvat ihanilta. Ne eivät paina juuri mitään, joten niitä voi syödä melko paljon ennen kuin saa esimerkiksi sata grammaa täyteen, verrattuna vaikka irtokarkkeihin, joiden osalta 100 g täyttyy jo muutamasta isommasta karkista.




Protsku- tai välipalapatukka
Välttelen yleensä välipalapatukoita, sillä niistä saa usein turhaa sokeria eivätkä ne muutenkaan ole mitään erityisen hyviä välipaloja. Lisäksi ne ovat usein kamalan makuisia. Naturdietillä on tosin monta ihananmakuista ateriankorvikepatukkaa joita minä syön ihan makeannälkään. Appelsiinisuklaa on suosikkini, ja se maistuu oikeasti niin namilta! Ja koska kyseessä on ateriankorvikepatukka, se ei sisällä pelkästään "tyhjiä" ravintoaineita vaan myös paljon hyvää. Ensisijaisesti syön tätä patukkaa kuitenkin vain siksi että se on niin hyvänmakuinen. Pidän myös saman sarjan minttusuklaa- ja tumma suklaa-patukoista.



Dippivihannekset
Ikuinen lemppari. Tarvitaan vain kurkkua, porkkanaa ja dippiä. Taffelin Ranch ja valkosipuli ovat suosikkejani. Dipata voi myöskin esimerkiksi itse tehtyyn tsatsikiin. Tämä herkku auttaa myös pieneen nälkään, sillä kasvikset ovat täyttäviä.


 Kourallinen pähkinöitä
Meiltä löytyy aina pähkinöitä kaapista, sillä niitä on kiva lisätä jogurttiin tai syödä ihan sellaisenaan. Itsepaahdetut pähkinät ovat ultimateherkku. Cashewpähkinät paahdetaan ensin uunissa ja sen jälkeen maustetaan. Pähkinät voi maustaa esimerkiksi fariinisokerilla tai pelkällä suolalla, oman maun mukaan.

Kaikki kuvat lainattu.

1. kesäkuuta 2012

Mustapapu-feta-pinaattikastiketta ja kesäkurpitsa"pastaa"

Välillä tuntuu siltä, että teemme ja syömme koko ajan samoja ruokia. Milloin broilerinfileitä joko suikaleina tai sellaisenaan, milloin jauhelihaa. Välillä kalaa. Munakkaita teen harva se päivä, ja ne syön useimmiten joko tonnikalan tai kylmäsavulohen kera. Vaikka pidänkin lihasta, haluaisin ehdottomasti löytää uusia hyviä kasvisreseptejä. Löysinkin erään taivaallisen pastakastikkeen reseptin Tyylisuuntauksia-blogista, ja kastike lähti meillä heti kokeiluun. Se pääsi muuten suoraan toplistallemme! :) Tämä herkullinen kastike, johon tulee protskua täynnä olevia mustapapuja, fetaa ja pinaattia sekä tomaattipohja, on äärimmäisen helppo tehdä. Sen kanssa teimme ensi kertaa feikkipastaa eli kesäkurpitsasta raastettua "spagettia". Oli niin hyvää että aion ehdottomasti syödä sitä jatkossakin. Parasta on tietysti se, että kesäkurpitsaspagetti on paitsi tosi terveellistä, myös nopea tehdä.

Tähän väliin täytyy kertoa, että en maininnut lihansyöjämiehelleni että teemme kasvisruokaa, mutta en myöskään yritellyt peitellä sitä ettei siinä ole lihaa. Kerroin etukäteen että mitäs jos testattaisiin tänään mustapapukastiketta, ja teimme jopa ruoan yhdessä! Mies ei kuitenkaan tajunnut ettei kastike sisällä lihaa, sillä hän ei miettinyt sitä sen kummemmin. Kun sitten olimme syöneet puolet annoksistamme totesin että tämäpä näky, mieheni syö vegeruokaa. Tähän hän sitten vastasi tuijottamalla lautasta hyvän tovin jo todeten sitten että "HÄH, eikö tässä ollutkaan lihaa?". Hehehee! ;) Mieheni hyväksi täytyy tosin myös mainita että hän syö kyllä välillä ihan mielellään vegeruokiakin.

kuva: kermanvalkoista.blogspot.com

Mustapapu-feta-pinaattikastike
(neljälle)

1 prk säilöttyjä mustapapuja (tyyliin GoGreen)
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 prk paseerattua tomaattia (400-500 g maun mukaan)
1/2 paprika
pakastepinaattia maun mukaan
100 g fetaa
aurinkokuivattua tomaattia suikaleina
1/2-1 kasvisliemikuutio (luomu)
mausteita (esim. sokeri, mustapippuri, tabasco, inkiväärijauhe tai -tahna, kirveliä...)
kapriksia (me jätimme nämä pois koska kaapista ei löytynyt, eli hyvää tulee ilmankin!)

Huuhdo mustapavut hyvin. Sulata pakastepinaatti mikrossa ja purista sen jälkeen ylimääräinen neste pois siivilän läpi.

Silppua sipuli ja paprika, ja paista pannulla niin että ne hieman pehmenevät. Purista valkosipulinkynnnet mukaan melko alkuvaiheessa. Lisää sekaan paseerattu tomaatti, aurinkokuivatut tomaatit sekä mahdolliset kaprikset. Mausta lopuksi ja murusta feta sekaan muutama minuutti ennen syömistä.

Kesäkurpitsaspagetti
(kahdelle)

1 iso kesäkurpitsa
loraus oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
hienoa merisuolaa tms., mustapippuria

Raasta ison kesäkurpitsan kuori pois ja raasta sen jälkeen koko pituudeltaan pitkiksi suikaleiksi. Lorauta vähän öljyä kuumalle paistinpannulle, ja lisää valkosipulinkynsi, jonka olet halkaissut keskeltä. Aseta valkosipulin leikkauspinta öljyä päin (näin siitä irtoaa mahd. paljon makua öljyyn). Anna lämmetä hetki ja lisää sitten kesäkurpitsasuikaleet. Paista kuumalla pannulla 1-2 minuuttia, ja lisää lopuksi päälle hieman merisuolaa ja mustapippuria. Nauti heti!