18. joulukuuta 2011

Mieltä ja kehoa lämmittäviä lahjaideoita

Nyt on ehkä paras hetki tällä viikolla. Pitkien yöunien jälkeen istuskelen tässä jouluvalojen loisteessa, katselen ulos hiljaiseen maisemaan ja näpyttelen vihdoin ja viimein kunnon kirjoitusta tänne. Kävimme eilen mieheni kanssa joululahjaostoksilla, ja mukaan tarttui iso osa ajatelluista lahjoista. Joululahjojen ostaminen on jokavuotinen pulma, ja välillä on hyvin vaikeaa keksiä että mitä sille miehelle tai siskolle nyt oikein pitäisi ostaa. Kokemuksesta voin myös kertoa, että varsinkin se miehen lahja tuottaa suuria ongelmia, koska eihän hän tarvitsisi mitään, ja se mitä hän tarvitsee, hänellä jo on. Ongelmallista! :) Siksi päätin koota tähän hieman lahjavinkkejä.

Mielestäni lahjojen antaminen on ihanaa, mutta turhan tavaran ostaminen vain ostamisen vuoksi on huono tapa. Lainaan tämän aamun Hesarin erästä kolumnia, jossa kolumnisti kuvaa tavaratalojen alati avautuvia ovia, kun ihmiset ramppaavat sisään maksamaan itsensä kipeiksi joululahjoista ja marssivat ulos isojen kauppakassien kanssa: "Mitä isommat kassit, sitä huonompi omatunto". En nyt pyri syyllistämään niitä, jotka ostelevat kasoittain lahjoja, mutta kylläkin herättelemään ajatusta siitä, että ostamisesta voi oikeasti tulla huono olo. Lahjoja ei mielestäni pitäisi ostaa vain ostamisen vuoksi, sillä kymmenet tavaralahjat voivat pahimmassa tapauksessa jäädä vain ontoiksi kuoriksi, jotka eivät ilahduta pitkään. Yksi, hyvin valittu lahja voi olla arvokkaampi kuin kymmenet muut. Samaisessa Hesarin kolumnissa olikin hyvä idea: mitä jos ei ostettaisikaan niitä lahjoja, vaan annettaisiin niitä mieluummin? Mikä ihana ajatus, tulkittakoon se miten tahansa :).

Yksi, hyvin valittu lahja
Monella meistä on varmasti jokin asia, jota kaipaisimme. Naisella se voi esimerkiksi olla kauniit ja hyvälaatuiset nahkakäsineet tai vaikkapa helmikaulakoru. Miehellä taas esimerkiksi hyvälaatuinen lompakko tai kashmir-neulepaita. Yksi huolella valittu lahja voi olla paljon arvokkaampi ja tykätympi lahja kuin monta muuta lahjaa yhteensä.

Herkuttelulahjat
Tänä vuonna olen päätynyt ostamaan herkkulahjoja. Aion koota paketteja, joihin laitan esimerkiksi hillopurnukoita, sinappia, käsintehtyä suklaata, hyvää kahvia ja keksejä. Osan näistä olen ostanut Maatilatorilta Helsingistä, jossa on upeat valikoimat luomu- ja lähituotteita. Tuotteet ovat ikävä kyllä melko ylihinnoiteltuja, mutta sieltä voi aina välillä käydä ostamassa esimerkiksi juuri lahjoja. Käyn myös välillä nappaamassa sieltä meille iltapalaksi tuoretta leipää tai herkkuja. Kannattaa suosia pienempiä putiikkeja, sillä sieltä saa suuremmalla varmuudella tuoretta tavaraa ja hyvää palvelua. Kokoa siis pieni herkkupaketti esimerkiksi kauniisti pakatuista luomuherkuista.

Tästä kassista ei tullut huonoa omaatuntoa :)

Elämyslahjat
Lahjojen ei tarvitse olla tavaroita. Elämyksiin liittyvät lahjat ovat ihania ja erilaisia, ja niistä voi räätälöidä juuri sellaisen joka miellyttää lahjansaajaa. Romanttinen ja taatusti erilainen lahja on yö lasi-iglussa Levillä. Hintaan (329e) sisältyy yöpyminen iglussa, tervetulojuomat, aamiainen, herkkukori ja aamutakit. Lapin taivaan alla nukkuminen on varmasti sykähdyttävä ja mieleenpainuva kokemus :).

Elämyslahjoista löytyy myös esimerkiksi suklaatastingia hintaan 96e per henkilö, retkiluistelua Imatran jäillä kahdelle yhteishintaan 44e, päivä Porschen ratissa pk-seudulla hintaan 269e ja leijahiihtokurssi Hyvinkäällä hintaan 70e per henkilö.

Vaikka olenkin linkittänyt nämä lahjat yhden ja saman yrityksen kotisivuille, monet muutkin yritykset myyvät elämyslahjoja. Nämä ovat myös siitä käteviä, että ne voi ostaa netistä ja ne ehtivät joulukuusen alle vaikka ostaisit ne vielä aattoaamuna :).

Anna rakkaalle lahjaksi yö lasi-iglussa

Hemmotteluhoidot
Niin miehet kuin naiset arvostavat varmasti lahjakorttia esimerkiksi intialaiseen päähierontaan tai kokovartalohierontaan. Myös erilaiset kasvo- ja jalkahoidot ovat hyviä lahjoja, kuten kaikennäköiset muutkin hoito- ja terapialahjakortit.

Ostin kerran miehelleni paketin, johon kuului mm. kasvohoito (kuorinta, naamio, hieronta...) ja jalkahoito hierontoineen kaikkineen kahden kosmetologin samanaikaisesti tekemänä. Mietin etukäteen että arvostaakohan hän tällaista lahjaa, mutta pohdiskelu oli ihan turhaa. Hän innostui jo kun sai lahjakortin käteensä, ja hehkutti lahjaa jälkeenpäin vielä pitkään. Oli kuulemma ollut niin rentouttavaa ja samalla hauskaa pistää esimerkiksi kasvot kuntoon. Kosmetologit olivat myös antaneet hyviä ihonhoitoneuvoja joita mieheni vieläkin noudattaa.

Personal training tai kuntosalilahjakortti
Urheilusta pitävälle perheenjäsenelle personal training-tunnit voivat olla kova juttu. Jo muutama kerta voi boostata saliharrastuksen uuteen uskoon, ja esimerkiksi kymmenen kerran lahjakortti on jo iso lahja. Tämä voisi myös olla hyvä lahja sellaiselle, joka haluaisi aloittaa salitreenit tai urheilun harrastaminen muutenkin, mutta ei saa itseään niskasta kiinni tai ei tiedä miten pitäisi aloittaa. Myös lahjakortti kuntosalille (esim. kuukauden tai puolen vuoden treenit) on ihana lahja, josta ainakin minä tykkäisin :). Kannattaa kuitenkin pitää huolta siitä, ettei osta kyseistä lahjakorttia jos lahjansaajalla on jo vuosisopimus jonnekin salille.

Hyvän olon detox-paketti (vain pk-seudulla)
Yksi lempikahviloistani, SIS. Deli, järjestää detox-paketteja kolme kertaa vuodessa. Kyseessä on ruokavalio, jonka avulla voi (lupausten mukaan) puhdistaa kehoa ja ravita sitä. Ohjelma kestää aina kaksi viikkoa kerrallaan (10 arkipäivää), ja ohjelman aikana saat kaiken tarvitsemasi ruoan ja juoman (n. 7 ateriaa päivässä). Ateriat ja juomat toimitetaan kotiovellesi muutaman kerran viikossa. Voit myös valita toimituksen esimerkiksi työpaikallesi. Toimitukset ovat mahdollisia vain pääkaupunkiseudulla. Itse en vieläkään ole kokeillut tätä vaikka olen haaveillut siitä jo pitkään, sillä hinta on aika suolainen (490e).

Ensi vuonna ohjelmat järjestetään seuraavanlaisesti:
*Ravitseva talvi-detox 7.2.–17.2.2011
*Keventävä kevät-detox 22.5.–1.6.2012
*Energisoiva syys-detox 18.9.-22.9.2012

Tässä vielä esimerkkipäivän annokset:

Herätessä:
sitruunamehu & lämmin vesi
puhdistava vihannesmehu ja vehnänoras-shot, spirulina tabletit ja MSM- jauhe
Aamupala:
Kookospuuro kardemumma-kaneliseoksella ja riisimaito
Aurinkokuivattu tomaatti-pinaatti-katkarapuomeletti
Välipala (aamupäivä / iltapäivä):
Vietnamilainen kaali-kasvissalaatti
Mansikka-kookos-smoothie
Lounas:
Kookos-linssikeitto, kastanjanäkkärit, runsas vihreä salaatti
Mausteinen tofu & kasviswok, täysjyväriisiä, inkivääriä ja cashewpähkinöitä
Päivällinen:
Misomarinoitu lohi, paahdetut kasvikset
Kana-nuudelipannu tuoreella korianterilla, curry-pähkinäkastike ja vihersalaatti
Iltapala:
Marja-porkkanakakku
Banaanipaistos, aprikoosi-cashew-kastike


Toinen, hieman huokeampi vaihtoehto on ostaa lahjaksi SIS. Delin detox kotihoitopaketti (195e) joka on saatavilla kaikista SIS. Deli myymälöistä. Tässä versiossa ruoat tehdään itse. Paketista löytyy kaikki tarvittavat kuiva-ainekset 10 päivän detox-ohjelmaan. Vain tuoretuotteet puuttuvat paketista. Paketti sisältää myös tietoa hyvinvoinnista, ja päivittäiset infokortit jotka ohjeistavat ohjelman läpiviemiseen. Mukaan tulevat myös päivittäiset reseptit ja ostolistat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti