1. syyskuuta 2012

HIIT-treeni

Jos olet rääkin tarpeessa ja haluat purkaa viikolla kertynyttä energiaa, suosittelen uusinta tuttavuuttani, HIIT-trainingia lämpimästi. Olen jo kauan aikaa halunnut kokeilla kyseistä metodia, jonka lyhenne tulee sanoista High-intensity Interval Training. Käytännössä kyse on lyhyestä intervallityyppisestä treenistä, joka tuo hien pintaan ja pistää puuskuttamaan. Tänään meillä on siivouspäivä, ja olimme ajatelleet myös mennä lenkille. Kun sitten sadepilvet alkoivat uhkaavasti kertyä Espoon taivaan ylle ja pölynimuri alkoi vilkuilla meitä päin, päätimme sillä sekunnilla lähteäkin ensin sille lenkille. Siivota ehtii myöhemminkin... (eli siis nyt :P).

Muistin sitten tuon HIIT:n ja ehdotin miehelleni että kokeillaampa sitä. Sen etuna on sen nopeus - jo noin 10-15 minuutissa saa loistotreenin. Koska olemme aloittelijoita niin päädyimme seuraavanlaiseen kuvioon:

5 min lämmittely
1 min lenkkeily (n. 50 % maksimista)
spurtti niin kauan kuin kunto kestää (n. 80 % maksimista)
1 min lenkkeily (n. 50 % maksimista)
spurtti niin kauan kuin kunto kestää (n. 80 % maksimista)
lenkkeily, spurtti, lenkkeily... jne. kunnes kunto ei enää kestä.

No, lämmittelyn jälkeen pääsimme vähän alle kymmeneen minuuttiin ennen kuin putosimme jo kyydistä. Huh mitä treeniä! Jalat olivat hapoilla, henki ei kulkenut, olin ihan läkähdyksissä. Ja vitsi kun oli hauskaa!! Jälkeenpäin fiilis on mitä mahtavin vaikka jaloissa tutisee. Lähden ehdottomasti uudemman kerran pururadalle spurttaamaan!

Jatkossa treenin voi jaksottaa esim. 30 sek juoksua ja 30 sek kävelyä/lenkkeilyä. Tavoitteena on tietenkin kaikkien HIIT-treenien äiti, Tabata, eli noin neljän minuutin mittainen ultimate-rääkki. Mutta ei ihan vielä tässä vaiheessa. ;) HIIT:ä voi tehdä myös muulla tavoin kuin juoksemalla - esim. pyörän tai kuntopyörän selässä tai vaikka painojen kera. Suositeltu viikkomäärä on noin 3-5 kertaa, eikä peräkkäisinä päivinä kannata treenata. Näin lihaksille jää tarpeeksi aikaa palautua kovasta treenistä. Eli jos yhtään kiinnostuit niin eikun pururadalle tai pyörän selkään vaan! It's fun although it's pain! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti