14. joulukuuta 2012

Myyttejä sokerista (ja rasvasta) vol 2

Täällä jälleen, pitkän ja uuvuttavan viikon jälkeen. En voi uskoa että nyt on jo perjantai. Yhtenä iltana tulin kotiin töistä joskus yhdeksän jälkeen ja kaaduin sänkyyn iltapalan jälkeen, ajatukset huonoa omatuntoa täynnä. Mua harmittaa niin vietävästi etten ehdi tai jaksa kirjoitella tänne useammin, mutta uuden työn aloittamisen jälkeen olen tehnyt niin paljon duunia että moni muu asia on jäänyt. Opiskeluaikoina se oli paljon helpompaa kun pystyi itse vaikuttamaan omiin aikatauluihinsa. Pöh.

Onneksi on perjantai, ja luvassa on leffailta ja ehkä lenkki, ja tietenkin jotain hyvää ruokaa. :) Ruoasta puheenollen - kiehahdan aina hieman kun luen erinäisiä mielestäni enemmän tai vähemmän typeriä kommentteja ruoasta ja ruokavaliosta, ja siitä iänikuisesta rasvakammosta. Tässäpä loistoesimerkki, jonka olen nappanut Iltalehden nettisivuilta:

"Professori Marina Heinonen sanoo, ettei lisäaineiden vuoksi tulisi menettää yöuniaan. Professorin mukaan normaalia ruokavaliota noudattavalle ihmiselle ei ole lisäaineista haittaa.

Lisäainehysteria on sen sijaan nostanut esille uuden ongelman, joka on todellisuudessa huolestuttavampi ilmiö. E-koodeja korvataan ruokavaliossa usein rasvalla, sokerilla ja suolalla.
- Se on vallan harmillista ravitsemuksen kannalta, sanoo Heinonen.
- On menty siihen, että ostetaan turkkilaisia ja kreikkalaisia jogurtteja, tavallisten sijaan, ja niissä on hirveästi rasvaa"

No niinhän niissä on, ja hyvä niin! Kehomme ja aivomme tarvitsevat rasvaa, ilman sitä emme voi hyvin. Rasva myös antaa kaikelle ruoalle hyvän maun ja täyttää paljon paremmin kuin vähärasvaiset vastineet. Rasva ei myöskään tee meistä lihavia. Se joka näin väittää ei tiedä mistä puhuu. Olen vakuuttunut siitä, että hiilarit, ensisijassa sokeri ja vehnä, saavat meidät paisumaan. Miten muuten miljoonat ihmiset voivat laihtua vähentämällä hiilareita ja lisäämällä rasvan osuutta ruokavaliostaan?

lchf-klubben.se

En aio nyt syventyä siihen, että mielestäni kaloriteoria on täyttä puppua, mutta mainitsen silti, että olen joskus laskeskellut paljon kaloreita syön tyypillisen päivän aikana. Määrä vaihtelee 2000-2500 välillä. Kaiken kaloriteoriaa sisältävän järjen mukaan mun pitäisi lihoa lihomistani, mutta eipä se nyt ihan niin ole mennyt. Rasvakerrokseni on ohentunut huomattavasti siitä kun aloin syödä vähähiilarisesti (puhumattakaan siitä, että mm. vatsaoireeni hävisivät kokonaan). Ruoan rasva ei nimittäin jysähdä rasvasoluihin, vaan lihominen johtuu rasvaa varastoivasta hormonista eli insuliinista. Ja mikä nostaa sitä insuliinia? No sokeri ja muut hiilihydraatit. Erästä ruotsalaista ylilääkäriä lainatakseni: "On yhtä typerää luulla, että rasva lihottaa, kuin luulla, että vihannekset tekevät meistä vihreitä."

Ja ennen kuin joku miettii sydäntauteja, niin totean vielä etten ole lukenut yhtäkään tutkimustulosta, joka todistaisi tyydyttyneen rasvan haitallisuuden ja sen yhteyden sydän- ja verisuonitauteihin. En ole ainoa - ilmeisesti sellaista ei yksinkertaisesti ole olemassa, sillä kukaan ei vielä ole pamauttanut julkisuuteen luotettavaa tutkimusta tästä aiheesta. Päinvastoin, tulokset tulosten perään tuntuvat kertovan, ettei yhteyttä sydänkuolleisuuteen ole löydetty. Ja aina kun iltapäivälehdet uutisoivat "karppauksen vaaroista", lehdet viittaavat erinäisiin kyselytutkimuksiin, jotka kuulemma todistavat tämän "muotidieetin" vaarat. Ja kun sitten tutustuu tutkimustuloksiin huomaa, että osallistujat (jotka HUOM osallistuivat kyselytutkimukseen, eli heitä ei ole seurattu vaan he ovat saaneet itse vastata mielensä mukaan) ovat esim. vähentäneet tupakointia ja alkaneet liikkua hieman enemmän. Ja lopulta on epäselvää, miten osallistujat oikeasti ovat syöneet ja mitä johtopäätöksiä siitä pitäisi vetää.

Suosikkivertauksenani on aina ollut äidinmaito, joka on täynnä tuota kamalaa rasvaa jota Iltiksen asiantuntija niin pelkää. Virallisten suositusten mukaanhan meidän tulisi juottaa lapsillemme mieluiten rasvatonta maitoa heti imetyskauden jälkeen. Ilmeisesti asiantuntijat pelkäävät, että me tukimme pienten lasten verisuonet imettämällä rasvaista äidinmaitoa. Onhan se kamalaa, että luontoäiti on tehnyt noin hurjan mogan. ;)

Tutkimustuloksista vielä - niistä on myös ilmennyt, että sokerilla ja monilla taudeilla (esim. syövillä) on ainakin epäsuora yhteys. Ja niinhän tuossa maanantaina mainitsemassani Hesarin artikkelissakin on todettu: "Syövän ja sokerin välillä ei ole havaittu suoraa yhteyttä". Niin, puhuinkin epäsuorasta. ;) Pitäisikö Hesarin muuten seuraavan kerran valita joku muu henkilö vastailemaan kysymyksiin sokerin vaarallisuudesta kuin Suomen Sokerin tuotekehityspäällikkö ja tunnettu rasvakammoinen Ursula Schwab, jonka lausunnoista voisin kirjoittaa kokonaisen oman postauksen?

Noniin, tähän lopetan tämän saarnani. Tarkoituksena ei ole käännyttää ketään, haluan vain tuoda esille omat pohdintani ja mielipiteeni. Tiedän itse, että en ole koskaan voinut näin hyvin kuin nykyään, veren triglyseridiarvoni ovat tippuneet, kolesteroliarvoni parantuneet ja ulkonäkö kohentunut verrattuna aikaan, jolloin söin rasvakammoisesti. Tiesittekö muuten, että monet lääkärit suosittelivat potilailleen hiilareiden vähentämistä ruokavaliosta jo... 1800-luvulla! Monet lekurit tiesivät jo tuolloin, että leipä ym. hiilarit lihottavat ja että proteiini- ja rasvapitoinen ruoka sulattaa rasvakerrokset ja laittaa kehon kuntoon. Että minä rakastan tätä "muotidieettiäni"! :)

Ihanaa viikonloppua ja pusspuss!!

8 kommenttia:

  1. Hieno kirjoitus. Olen 100% samaa mielta. Meidat on aivopesty pelkaamaan elainrasvoja.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Heippa!
    Mielenkiintoista kuulla mielipiteistäsi. Itseäni tässä "karppaus" tyylisessä ruokavaliossa mietyttää ainoastaan se ekologisuus. Mitä mieltä sinä olet siitä, että kun eläimiä jo muutenkin syödään ihan yli tarpeidemme, eläinten kustannuksella, onko oikein tai eettisesti järkevää syödä ja suosia entistä enemmän näitä eläinkunnan tuotteita?

    Itse olen tätä pohtinut, enkä halua sinua ja ajatuksiasi yhtään mollata. Liikkuvana kasvisruokailija tyttönä haluan itsekkin paljon proteiinejä ja vähän huonoja hiilareita.Mutta käykö tämä combo yhteen arvojeni kanssa jaa a.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, sori että vastaus on kestänyt. Tuo on hyvä kysymys - itse en ole miettinyt tätä aspektia hirveästi, mutta suosin aina luomulihaa kuin mahdollista, samoin luomukananmunia, luomukermaa...

      Toisaalta moni ajattelee usein, että karppaus tarkoittaa samaa kuin kiloittain lihaa per päivä, mikä ei pidä paikkaansa. Itse olen ensinnäkin lisännyt kasvisten syöntiä ihan älyttömästi ja syön myös hyvin usein esim. kalaa, katkarapuja... Lisäksi moneen muuhunkin on liitetty epäeettisyyden leima - mm. soijantuotantoon (jonka lisäksi useimmat eivät suosittele sitä ruokavalion osaksi ollenkaan juuri siksi, että se ei ole kehoillemme luonnollista ruokaa. No joo, vähän off topic).

      Nämä pointit siis yhtään vähättelemättä sinun valintaasi. :)

      Poista
  3. Heips huliafelicia, minakin olen kasvisyoja ja liikkuja, enka eettisista, ekologisista tai terveydellisista syita halua syoda elaimia, en edes kananmunia. Itse syon elainrasvoja esim. rasvaisten juustojen ja maitotuotteiden muodossa. Noudatan sattvik-diettia. Jos haluaa noudattaa paleo-diettia ja karpata ja syoda elaimia, niin suosittelen ekologisesti ja eettisesti kasvatettujen lihojen hankkimista kuin myos lihojen, joissa ei ole antibiootteja ja/tai hormooneja. Meilla muu perhe syo lihaa ja olen tarkka sen laadusta.
    Hyvaa joulua ja mukavaa vuodenloppua ja uuden alkua!

    VastaaPoista
  4. Hyvää tekstiä, olen monessa kohtaa samaa mieltä. Ja lisäisin vielä huliafelicialle saman kuin jo mainittu, eli ei nämä ruokavalion muutokset kaikkien kohdalla tarkoita lihansyönnin lisäämistä tai muuten epäekologisempaa elämäntapaa. Omalla kohdallani kun vähensin gluteenia ja sokeria rajusti, tapahtui myös lihansyönnissä muutoksia vähempään. Nykyään lihaa tulee syötyä todella harvoin, myös muiden eläintuotteiden käyttö on vähentynyt. Ruokavaliota on toki tärkeää katsoa monelta kantilta ja ottaa huomioon terveellisyyden lisäksi myös ekologisuus ja eettisyys.

    VastaaPoista
  5. Kiitos että jaoitte ajatuksianne asiaan liittyen. Itse vieläkin pohdin asiaa... Ihana kuitenkin kuulla, että luomu liha ym. kovasti käytössä. Toivon että kuvailemanne maltillinen lihansyönti olisi kaikkien karppaajien käytössä.

    VastaaPoista