23. toukokuuta 2011

Samettinen bataattikeitto

Tänään pyöräytin päivälliseksi yhden suosikeistani, nimittäin bataattikeiton. Keitosta tuli sopivan lempeää ja samettisen kermaista. Keitto menee ihan sellaisenaan, mutta syön usein keittoni niin, että lätkäisen päälle reilun satsin raejuustoa. Näin nälkä pysyy loitolla paljon pidempään kuin jos söisi vain keiton. Toinen vaihtoehto on syödä pari täysjyväleipää reilulla pinolla leikkelettä.

Bataattikeitto (ohje n. 5-6 annokseen)

*1 kg bataattia
*4-5 pientä salottisipulia
*3 valkosipulinkynttä
*2 rkl kylmäpuristettua avokadoöljyä (saa ainakin Stockalta, voi korvata myös oliiviöljyllä)
*2 kpl kasvisliemikuutiota
*10-12 dl vettä
*loraus sitruunamehua
*2 dl kermaa tai ruokakermaa
*1 dl kuivaa valkoviiniä
*1-2 rkl kuivattua korianteria (parasta tulee jos käytät kokonaisia koriantereita jotka sitten käytät morttelin kautta)
*mustapippuria
*ruususuolaa (tai tavallista suolaa) maun mukaan
*0,5 tl jauhettua chiliä
Muita maustamisideoita: timjami, valkopippuri, persilja, hunaja (tosin bataatit ovat jo itsessään aika makeita)...

Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulit. Ruskista nopeasti avokadoöljyssä (varo, etteivät sipulit tummu liikaa). Pese, kuori ja pilko bataatit ja heitä sipulien joukkoon kattilaan tai kasariin. Laita kasariin n. 12 dl vettä ja kaksi kasvisliemikuutiota sekä sitruunamehu. Keitä kunnes bataatit ovat kypsiä (menee n. 10 minuuttia). Ota kattila pois liedeltä ja soseuta keitto samettisen pehmeäksi. Laita takaisin liedelle, kaada sekaan kerma ja valkoviini, ja mausta. Keitä kiehumispisteeseen saakka ja ota keitto sitten pois liedeltä.

Vinkki: Suosittelen, ettei kaikkea lientä laiteta heti soseutettavaksi. Näin keitosta ei vahingossakaan tule liian löysää. Itse tein näin: Laitoin kaikki keitetyt bataattipalaset ja suurimman osan liemestä erilliseen kattilaan, jossa sitten soseutin keiton. Siivilöin loput liemestä kulhoon, jolloin kaikki pienetkin sipulinpalaset joutuivat siivilän haaviin ja liemi solahti kulhoon. Heitin sipulit bataattisoseen joukkoon ja soseutin keiton uudelleen, mutta jätin liemen vielä toistaiseksi kulhoon. Kun huomasin että keitto oli todella paksua, lisäsin hieman lientä ja soseutin jälleen. Jäljelle jäi 1-2 desiä käyttämätöntä lientä. Muistakaa, että soseutuksen jälkeen tulee vielä kerma ja valkoviini, jotka osaltaan myös tekevät keitosta löysemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti