7. toukokuuta 2011

Juoksijan ruokavaliosta


Kävin tänään juoksemassa upeassa aurinkoisessa ilmassa. Pohdin lenkillä sellaista asiaa, jota olen usein miettinyt, eli miten kannattaisi syödä ennen lenkkiä. Jos syön tuntia ennen, olo on raskas ja tuntuu että ruoka hölskyy vatsassa. Jos taas en syö moneen tuntiin ennen treeniä tuntuu usein siltä, että voimat yksinkertaisesti loppuvat. Sitten, kuin pyynnöstä, huomasin erään jutun Maikkarin nettisivuilla, jossa käsiteltiin juurikin juoksijan ruokavaliota.

Jutun perusteella huomasin, ettei tavallisen juoksijan tarvitse esimerkiksi tankata hurjia määriä hiilihydraatteja, vaan nämä tankkaukset voi säästää esim. maratonareille tai muille pidemmän matkan juoksijoille. Näin ollen ylettömät pasta-annokset voi siis unohtaa, sillä voi olla, että siinä tulee samassa vetäneeksi aivan liian ison annoksen. Itse en koskaan ole lukeutunut näihin hiilihydraattitankkaajiin, joten en voi samaistua aiheeseen, mutta huomaan kyllä usein pohtivani tuota "urheilija voi syödä suuria määriä pastaa tai perunaa"-olettamusta. Mä luulen päinvastoin, että syön itse liian vähän hiilareita aina välillä. Joskus nimittäin tuntuu siltä, että energia vain yksinkertaisesti loppuu enkä jaksa enää juosta. Syön usein salaatteja ja saatan lounaalla napata lautaselleni vain vaikkapa broilerfileen tai kalaa salaatin kera. En siis aina syö pastaa, perunaa tms. joka aterialla.

Mitä sitten tulee siihen ennen lenkkiä syötävään ateriaan, artikkelin mukaan olisi hyvä popsia jokin helposti sulava välipala 1-3 tuntia ennen treenejä. Koska välipalasta olisi hyvä saada sekä proteiinia että hiilihydraatteja, tällainen välipala voisi esimerkiksi olla täysjyväleipää, reilu satsi palvikinkkua ja tomaatinsiivuja, tai sitten maitorahka hedelmillä (esim. rahka + päärynänpalaset on ihana combo). Teille, jotka ette tykkää rahkasta: suosittelen lämpimästi steviaa! Tilasin kyseistä makeutusainetta keväällä Jenkeistä, ja olen tykästynyt siihen toden teolla. Se on täysin luonnollista eikä siinä ole yhtään kaloreita, joten se sopii laihduttajille paremmin kuin hyvin! :) Omistan sille ihan oman postauksen tässä lähipäivinä, eli jätän stevian nyt maininnan varaan.

Lopulta artikkelissa käsiteltiin myös nesteytystä, mutta lähinnä pitkän matkan juoksijoiden kannalta. Siinä vinkattiin, että juuri ennen pitkää lenkkiä tai esim. puolimaratonia ei kannata juoda hirveitä määriä vettä ettei sitten kesken matkan tule vessakäyntien tarvetta (eli ihan maalaisjärjellä mennään :)). Sen sijaan kannattaa juoda runsaasti vettä lenkkiä edeltävänä päivänä. Jos puhutaan ihan tavallisista lenkkeilijöistä, niin silloin on harvoin tarve saada lisäenergiaa esim. urheilujuoman muodossa. Vasta jos aletaan juosta yli tunnin lenkkejä, kannattaisi mukana kantaa jotakin energiapitoista juomaa. Myöskään vesipulloa ei tarvitse roudata lyhyemmille lenkeille (poikkeuksena toki tosi lämpimät säät). Kannattaa siis mennä vähän oman fiiliksen mukaan ja miettiä että miltä kehosta tuntuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti