9. toukokuuta 2011

Stevia

NuNaturalsin Stevia
Kuten jo kirjoitinkin, tilasin jokin aika sitten Jenkeistä ensimmäistä kertaa steviaa. Stevia on luonnollinen kasviperäinen makeutusaine, joka on n. 300 kertaa sokeria makeampaa. Siinä ei ole lainkaan kaloreita, joten se sopii esimerkiksi laihduttajille. Sillä ei myöskään ole GI-arvoa, eli sen käyttö ei nosta verensokeria lainkaan. Stevia sisältää myös monia sinänsä hyödyllisiä ravintoaineita kuten kromia, magnesiumia ja sinkkiä. Itse aloitin stevian käytön puhtaasti mielenkiinnosta ja halusta kokeilla kaloritonta ja luonnollista makeutusainetta. Tosin käytännössä kaikki alkoi maitorahkan käytöstä. En nimittäin voi sietää sen hapanta makua, jonka vuoksi en juurikaan ole syönyt rahkaa. Se on toisaalta loistava protskupommi, joten olen silti pyrkinyt syömään sitä aina välillä. Toisinaan olen sortunut (sorry sanavalinta, mutta itseni kannalta sortunut, sillä en kannata keinotekoisia makeutusaineita) makeuttamaan rahkaa erilaisilla keinotekoisilla makeutuslitkuilla, kuten aspartaamilla makeutetulla mehukeitolla. Yöks. Sokeria en käytä juuri lainkaan, toki tietenkin leivonnassa, mutta en muuten, joten sitä en ole käyttänyt myöskään rahkan makeuttamiseen (siitä tulee myös ikävä kalvo suuhun...). Sitten luin steviasta, ja innostuin ihan suunnattomasti. Pitkän pohdinnan jälkeen päätin sitten tilata purkillisen kyseistä ainetta, enkä ole katunut kertaakaan.

Stevia rebaudiana
Steviaa on saatavilla esim. jauhe- ja nestemäisenä, ja purkit näyttävät ihan lääkepurkeilta. Ne eivät siis ole mitenkään kaunista katseltavaa, mutta sisältöhän on se pääasia. Stevia on myös hieman kiistelty aine, eikä EU ole hyväksynyt sitä elintarvikkeiden lisäaineeksi. Steviaa on kuitenkin käytetty makeuttajana jo vuosisatoja mm. intiaanien toimesta, ja se on jo hyväksyttyjen lisäaineiden listalla esimerkiksi Sveitsissä ja USA:ssa. Steviaa saa kuitenkin ostaa Suomesta sellaisenaan luontaistuoteliikkeistä, ja sitä voi tosiaan tilata mistä tahansa päin maailmaa. Itse suosin iHerb-nettikauppaa. Se on luotettava, nopea eikä postikulut huimaa päätä. Stevia on myös paljon edullisempaa sieltä tilattuna kuin Suomesta ostettuna. Mun suosikkini, NuNaturalsin 340 gramman pakkaus maksaa 14 dollaria (!). Voin kertoa teille, että tuollainen purkki riittää peruskäytössä n. vuodeksi! Tämä johtuu siitä, että steviaa tarvitaan ihan tajuttoman pieni määrä sokeriin verrattuna. Purkilliseen rahkaa riittää n. kahdeksasosa teelusikallista, jos sitäkään (ks. alla oleva kuva). Määrä voi vaihdella valmistajan mukaan, joten on aina turvallisinta aloittaa naurettavan pienellä määrällä steviaa ja lisätä sitä sitten tarpeen mukaan.

Suurin piitein tämän verran steviaa makeuttaa maitorahkapurkillisen jo todella makeaksi. Kuvassa on siis teelusikka.
Steviaa on kritisoitu ensinnäkin siitä, ettei siitä tiedetä tarpeeksi, ja toisaalta sen mausta. Mitä tulee tuohon tutkimustietoon, niin stevia on hyväksytty elintarvikkeiden lisäaineeksi jo monessa maassa. EU laittaa pakkia päälle kuten yleensäkin, mutta mielestäni tässäkin asiassa kannattaa käyttää omaa maalaisjärkeä. Steviaa on käytetty jo vuosisatoja ja se on täysin luonnollinen aine, kun taas aspartaami on synteettinen aine. Moni asia tässä maailmassa on lobbauksen ja painostuksen tulosta, eikä varmasti vähiten juuri aspartaamin läpimeno. Voisi varmasti yhtä hyvin olla, että stevia olisi hyväksytty jo aikoja sitten, mutta aspartaami ehti ensin. Enkä nyt sano, että aspartaami aiheuttaa varmasti aivosyöpää ja että se on vaarallista, mutta jos ihminen on valmis juomaan ja syömään sellaista, joka sisältää kiisteltyä synteettistä makeutusainetta, en näkisi miksei ihminen voisi syödä kiisteltyä ja luonnonmukaista ainetta. :) Toinen asia on tuo maku, jota hyvässä steviassa ei ole ollenkaan. Se vain makeuttaa, se ei maistu. Joissakin stevioissa on kuulemma kitkerä sivumaku, mutta ainakaan NuNaturalsin steviassa sitä ei ole. Se on tunnettu juuri tästä, ja se on todella hyvä tuote. Siinä ei oman kokemukseni mukaan ole minkäänlaista sivumakua vaan se toimii aivan loistavasti.

Summa summarum: suosittelen siis steviaa lämpimästi. Se on pelastanut mut pulasta joka kerta kun olen kaivannut makeuttajaa. Olen laittanut sitä rahkaan, marjojen päälle, tehnyt siitä jääteetä... Olen myös tehnyt erilaisia herkkupaloja, bravuurina stevialla makeutetut raakasuklaanibsit taateleiden kera. Stevialla voi myös ilmeisesti leipoa, mutta sitä en ole vielä kokeillut. Jos siis kaipaatte kaloritonta makeuttajaa, suosittelen steviaa ihan kaikille. Ja muistakaa kohtuus, muuten saatte lusikoida äklömakeaa maitorahkaa! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti