10. tammikuuta 2012

Kypsä hedelmä tuoksuu hyvältä

Hedelmät, vihannekset ja marjat ovat terveellisen ruokavalion kulmakivi. Niistä saa vitamiineja ja ne täyttävät vatsan mutta eivät sisällä juurikaan energiaa. Virallisten suositusten mukaan kasviksia tulisi kai syödä puoli kiloa päivässä, mutta minä suosittelen lämpimästi tätäkin suurempaa määrää. Itse syön päivästä riippuen noin 800g-kilon päivässä, eikä siihen vaadita kymmenien omenoiden puputtamista. Pyrinkin syömään kasviksia monipuolisesti ja joka aterialla, myös välipalaksi.

Suomessa monet hedelmät myydään valitettavasti täysin raakoina. Niitä pitäisi malttaa kypsyttää kotona tarpeeksi pitkään, mutta usein hedelmät syödään heti kotiin päästyään ja ihmetellään valjua makuelämystä.
Minä olen oppinut painelemaan ja haistelemaan hedelmiä löytääkseni valioyksilöt. Tässä vinkkejä siihen, miten kypsän ja muutenkin hyvän hedelmän (ja vihanneksen) tunnistaa.

Avokado
Kypsä avokado on tummanruskea tai musta, ei vihreä. Avokadon tulisi myös olla pehmeä (mutta ei pelkkää mössöä) - tämän saa selville vain painelemalla hedelmää. Jos hedelmä antaa hieman myötä kun sitä painelee, se on tarpeeksi kypsä. Painelu kannattaa aloittaa avokadon yläosasta, sillä siitä pehmeyden huomaa parhaiten. Kypsän avokadon hedelmäliha on pehmeää ja vaalean kermaista - jos se on kovin tummaa ja rosoista on se todennäköisesti ylikypsää.


Ananas
Ananaksen tulisi olla kullankeltainen ja sen tulisi myös tuoksua. Hyvä testi on myös kiskaista yksi
lehti ananaksen lehtikukinnan keskeltä. Jos lehti irtoaa helposti, hedelmä on kypsä.


Viinirypäleet
Vihreät rypäleet ovat usein hieman kellertäviä kun ne ovat kypsiä. Jos ne siis ovat täysin vihreitä, ne voivat olla happamia. Hyvät vihreät rypäleet ovat oman kokemukseni mukaan usein suippomaisia. Pyöreät ja pulleat vihreät rypäleet kun ovat usein aika vetisiä. Punaiset rypäleet taas ovat tummanpunaisia tai jopa lilanvärisiä kun ne ovat kypsiä. Kuvan punaiset rypäleet ovat mielestäni vielä hieman raakoja.


Omena
Kypsät, herkulliset omenat tuoksuvat aina. Jos omena ei tuoksu millekään, se on vielä raaka. Kypsät omenat ovat myöskin kauniin värisiä. Punaiset omenat ovat usein tummanpunaisia ja tasaisenvärisiä. Paras mittari on kuitenkin se tuoksu.

Vinkki: osta kaupasta vaikkapa niitä niin ihania Red Delicious-omenoita. Anna niiden lepäillä hedelmäkorissa noin viikko ja maista sitten. Yllätyt varmasti, niin kuin minäkin yllätyin viimeksi kun omenat olivat jääneet joulun yli odottamaan. Kovista ja hieman kirpsakoistakin omenoista kuoriutui pehmeitä ja todella makeita yksilöitä. Nam!


Marjat
Marjoilla on usein päinvastainen ongelma - ne homehtuvat helposti. Kannattaa siis ostaa mieluummin pieniä eriä marjoja suoraan syötäviksi, eikä niitä kannata säilyttää pitkiä aikoja jääkaapissa. Meillä tuoreet marjat tuppaavat homehtumaan jo parin päivän päästä ostohetkestä. Kypsyyttä mitatessa on taas hyvä luottaa hajuaistiin- makeat mansikat tuoksuvat taivaalliselle.


Tomaatti
Tomaattien tulisi olla tummanpunaisia, pyöreitä ja pulleita ja painellessa niiden tulisi tuntua pehmeiltä. Usein täysin kypsät tomaatit myös tuoksuvat, joten tuoksuttomat tomaatit ovat usein vielä raakoja. Suomessa tosin törmää harvemmin tuoksuviin tomaatteihin kuin esimerkiksi Kreikassa. Täällä K- ja S-ryhmän kauppojen tomaatit tuoksuvat samalle kuin vaikkapa jogurttipurkki - eivät millekään.


Sitrushedelmät
Hyvä sitruuna, appelsiini tai vaikkapa verigreippi on hieman pehmeä ja sillä on hyvä ja kaunis kuori. Hyvä hedelmä myös painaa melko paljon. Jos hedelmässä on paljon hyvin pehmeitä ja "vajonneita" kohtia, on se luultavasti jo huono.


Päärynä
Kypsä päärynä on kiinteä mutta antaa silti hieman myötä kun sitä painelee. Täysin pehmeä päärynä on usein vetinen ja ylikypsä. Tuoksu kertoo päärynöidenkin osalta paljon.


Porkkana
Parhaat porkkanat ovat hieman makeita. Niitä on usein vaikea löytää maistamatta mutta voimakas oranssinen väri merkitsee usein kypsää ja hyvänmakuista porkkanaa. Pienemmät porkkanat ovat usein isompia makeampia ja hyvänmakuisempia.


Kiivi
Kypsä kiivi antaa melko paljon periksi kun sitä painelee mutta ei ole täysin läpipehmeä. Jos kiivi on kova, se on täysin raaka ja maistuu (kirpeälle) puulle.


Lähde ja kuvat: Shape.com ja omat kokemukseni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti