16. toukokuuta 2012

Eroon läskeistä, lisää lihaksia, parempaa seksiä ja täydellistä unta

"Laihdu 10 kg 30 päivässä ilman liikuntaa." Tämä lause voisi olla mistä tahansa TV-shopin mainoksesta napattu, mutta tällä kertaa se kuuluu Tim Ferrissille. Kyseinen äijä on kirjoittanut 4-Hour Body-nimisen oppaan "rasvanpolttoon, uskomattomaan seksiin ja superihmiseksi kehittymiseen". Ennen kuin innostutte tästä ja yllä olevasta otsikosta, voin kertoa että Ferrissin kirja perustuu sadoille ellei tuhansille kokeiluille, joissa hän on pistänyt oman kehonsa äärimmäisyyksien kautta likoon ottaakseen selvää siitä, miten keho reagoi eri ärsykkeisiin ja miten sitä voi muuttaa mahdollisimman nopeasti. Kyseessä ei siis ole mikään normaali laihdutusopas tai muu sellainen.

Kirja jakautuu kymmeniin eri osiin ja se on yli viisisataa sivua pitkä. En todellakaan lukenut koko kirjaa sillä se olisi kaikkien taulukoiden ja muiden lisäosien vuoksi mahdotonta. Sen sijaan luin ne osat jotka kiinnostivat minua ja toki myös alkukappaleet. Voisin referoida tässä vaikka puolet kirjan sisällöstä, mutta keskityn sen sijaan vain ruoka- ja liikuntaosioon, ja siihenkin vai pienessä määrin. Muuten tästä kirjoituksesta tulisi ihan liian pitkä, vaikka esimerkiksi seksiin liittyvät jaksot ovatkin tosi mielenkiintoisia.

kuva: forhourbody.com

PVA
Ensimmäinen ja luultavasti tärkein asia on käsite "PVA", joka tarkoittaa pienintä vaikuttavaa annosta eli pienintä annosta, joka tuottaa halutun tuloksen. Ferriss käyttää tätä käsitettä laajasti koko kirjassa, ja se onkin yksi upeimmista ahaa-elämyksen tuottavista jutuista tässä kirjassa. Otetaan esimerkkinä veden kiehuminen. Veden kiehumisen vaatima PVA on 100'C. Kun tämä lämpötila saavutetaan, vesi kiehuu, eikä se kiehu yhtään sen enempää vaikka asteita olisi 120'C. Korkeampi veden lämpötila ei siis saa vettä "kiehumaan enemmän". Samaa logiikkaa pitää Ferrissin mukaan soveltaa kaikkeen muuhunkin. Hän käyttää rusketusta esimerkkinä ja kirjoittaa näin:

"Jos sinun tarvitsee olla auringossa 15 minuuttia, jotta melaniinin tuotanto alkaa, 15 minuuttia on sinulle ruskettumisen vaatima PVA. 15 minuuttia ylittävä aika on ylimääräistä, jonka seurauksena iho vain palaa, ja sinun on pakko pitää taukoa rannalla löhöilemisestä. Tänä aikana, sanotaan vaikka yhden viikon aikana, jolloin et voi mennä rannalle, joku toinen, joka on ottanut huomioon luonnollisen 15 minuutin PVA:nsa, voi ruskettaa itseään rannalla useampana päivänä. Hän on neljä astetta ruskeampi, kun taas sinun ihosi on jälleen yhtä kalpea kuin ennen rannalla makailua."

Tästä Ferriss johtaa seuraavat ohjeet: "Varastoituneen rasvan poistaminen --> tee vähimmäismäärä, joka vaaditaan, jotta tiettyjen hormonien rasvanpoltto-operaatio lähtee liikkeelle. Lihasmassan lisääminen (pienempi tai suurempi) --> tee vähimmäismäärä, joka vaaditaan paikallisten (tietyt lihakset) ja koko elimistöön vaikuttavien (hormonaalisten) kasvumekanismien käynnistämiseksi." Ferriss yrittää siis selittää, että esimerkiksi rasvanpolttoon tai lihasten kasvuun tarvitaan yllättävän vähän treeniä, eikä yhtään sen enempää. Esimerkiksi olkapään aktivoiminen voi vaatia ainoastaan 80 sekunnin rasituksen 25 kilon painoilla. Tämä ärsyke siis riittää eikä sen enempää tulisi tehdä sillä tämän ylittävä määrä on turhaa treeniä joka ei tuota lisätuloksia.

Tim Ferriss. Kuva: zimbio.com

Hitaat hiilarit-dieetti
Ferriss on kehittänyt dieetin, jota seuraamalla kuulemma voi laihtua nuo yllämainitut kilot yllämainitussa ajassa. Kiteytettynä dieetti näyttää tältä: 1) Vältä valkoisia hiilihydraatteja 2) Syö samoja ruokalajeja jatkuvasti 3) Älä juo kaloreita 4) Älä syö hedelmiä ja 5) Pidä yksi vapaapäivä viikossa. Kirjoittaja kannustaa syömään samoja 3-5 ruokalajeja pitkin viikkoa, sillä näin on helpompi pitää ruokavalio kurissa eikä tarvitse miettiä niiden ravintosisältöä sen kummemmin. Käytännössä dieetti on äärimmäisen matalahiilihydraattinen eikä poikkea muista vastaavista hirveän paljon. Siinä saa syödä vapaasti noiden ym. sääntöjen mukaisesti eikä kaloreita tarvitse laskea. Dieetin teho perustuu arvatenkin suht matalaan kalorimäärään sekä proteiinien tuottamaan kylläisyyden tunteeseen.

Omasta mielestäni ainut hyvä juttu tässä dieetissä on tuo viikoittainen vapaapäivä! ;) Silloin saa kuulemma syödä ihan mitä haluaa, miten paljon haluaa, koko päivän. Muu viikko vedetään sitten tiukalla linjalla. No, jos ollaan ihan vakavia niin tällainen ekstreemidieettaaminen vs. viikoittainen mässäilypäivä voi altistaa jopa syömishäiriöille. Tasapainoinen ruokavalio auttaa esimerkiksi tunnesyömisestä kärsivää ihmistä kohti parempaa ruokavaliota. Jos tällainen henkilö noudattaa tosi tiukkaa ruokavaliota kuusi päivää viikossa ja saa sitten syödä ihan mitä vain yhtenä päivänä, mässäily voi jäädä päälle tai se voi mennä överiksi. Ferrissin mukaan vapaapäivä on paitsi henkinen juttu, myös tärkeää hormonitoiminnan kannalta. Kaloripiikki saa aikaiseksi mm. cAMP ja GMP:n lisääntymisen ja T4-kilpirauhashormonin muuttumisen aktiivisemmaksi T3-hormoniksi. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Don't ask me! :P

Treeni
Kirjassa esitellään myös PVA-ajatuksen mukainen treenimenetelmä, jossa tehdään vain muutamia liikkeitä muutaman kerran viikossa, yhteensä vain muutaman tunnin ajan per viikko. Treeniohjeet riippuvat siitä, haluaako lukija polttaa rasvaa vaiko lisätä lihasmassaa. Rasvanpolton kannalta tärkeitä liikkeitä ovat Ferrissin mukaan kahvakuulalla tehtävät heilautukset ja tietyt vatsalihasliikkeet. Toinen ohjelma oli vähän pidempi, johon kuului mm. pystypunnerruksia ja askelkyykkyjä (ja myös niitä kahvakuulaliikkeitä). Rasvanpolttoa voi Ferrissin mukaan nopeuttaa mm. lisäämällä kanelia aamupalaan tai juomalla greippimehua (!). Ferriss on lisäksi tutustunut jääkylpyihin, jotka ovat kuulemma nopeuttaneet rasvan palamista tosi paljon.

kuva: wired.com

Tuomio
Ymmärsin hyvin nopeasti että Ferrissin tyyli on provosoiva ja välillä ärsyttäväkin, ja että tätä kirjaa ei ole tarkoitettu laihdutus- tai unioppaaksi (ellet sitten ole kiinnostunut nukkumaan yhteensä kaksi tuntia per vuorokausi, 20 minuutin pätkissä). Sen sijaan se sopii tiedonjanoisille ihmisille joita kiinnostaa löytää ihmiskehon äärirajat. Normi-ihminen tuskin ryhtyy ottamaan 15 minuutin jääkylpyjä tehostaakseen rasvanpolttoa. Kyse on enemmänkin siitä, miten ihmiskeho saadaan polttamaan rasvaa eikä siitä, miten meidän kannattaisi toimia. Tätä kuvastaa hyvin esimerkiksi se, että kirjasta löytyy myös ohjeet siihen, kuinka voimme pidättää hengitystä niin pitkään kuin mahdollista. Tässä kirjassa siis haetaan äärirajoja. Näistä kokeiluista on hauska lukea mutta niitä ei välttämättä kannata itse kokeilla.

Kaiken kaikkiaan tämä kirja on melkoinen sekamelska ja se sisältää ohjeita laidasta laitaan. Välillä nämä ohjeet tuntuvat ihan järkeviltä ja ovat sieltä miedoimmasta päästä, kuten esimerkiksi tuo dieetti. Aion myös muistaa PVA-käsitteen ja soveltaa sitä omaan elämääni. Mitä järkeä on tehdä ylimääräistä, jos vähemmälläkin pärjää? Toisaalta tietyt ohjeet menevät niin överiksi ja omaavat lähinnä viihdearvoa eivätkä niinkään käytännön arvoa. Mikään ei tietenkään estä kokeilemasta tässä kirjassa esitettyjä asioita, mutta niistä ei kylläkään ole osaksi terveellistä elämäntapaa. Ihminen kun ei ole mikään kone.

3 kommenttia:

 1. Hmm, mielenkiintoista mutta ehkä juurikin provosoivaa. Tuo dieetti on varmastikin toimiva, varsinkin jos on ylipainoinen. Monet syövät ja juovat liikaa turhia kaloreita..

  ..mutta muun suhteen, hmm. onhan liikunta muutakin kuin pelkkää tulosta. tuo hyvää oloa ja fiilistä. Mieluummin rääkkään itseäni kuitenkin sen tunnin kuin 10 minuuttia:) Oli siitä hyötyä tai sitten ei :D

  Mutta joo, ihan hyviä pointteja, ja kenties niissä on ihan perääkin.. olisi varmaan ihan mielenkiintoista luettavaa:)

  VastaaPoista
 2. Satu, niin totta. Sitä mietin itsekin että liikuntahan ei ole pelkkää treeniä vaan sitä tehdään nimenomaan hyvän olon vuoksi. Mutta kirja on tosiaan mielenkiintoinen, siitä ei pääse mihinkään. ;)

  VastaaPoista
 3. ohoh, olipas todellakin provosoivaa. Mutta provosointi herättää omiakin aivoja ajattelemaan asioita :)
  Kuulostaa äärimmäisen mielenkiintoiselta kirjalta!

  T:Heidi

  VastaaPoista