5. toukokuuta 2012

FitFarmin Superdieetti

Jutta ja Superdieetit-sarjan vannoutuneena fanina olen seurannut Jutta Gustafsbergin edesottamuksia myös FitFarmin nettisivujen, gojuttago.comin ja Jutan omien Facebook-sivujen kautta. FifFarm on tullut tunnetuksi Go Fat Go-dieeteistä, joihin tavalliset ihmiset ovat voineet osallistua maksutta ja joissa on annettu tiukat ravinto- ja liikuntaohjeet. Uusin dieettiohjelma, Superdieetti, on kuitenkin maksullinen (ja se maksaakin mukavat 49e). Tässä uudessa ohjelmassa luvattiin paljastaa täysin uusi tapa treenata ja ruokavaliokin muuttuu kuulemma joka viikko.Hieman googlettamalla löysin ensimmäisen viikon ruokaohjeet, jotka eivät poikkea GFG-ruokavaliosta hirveän paljon, ja jotka näyttävät suoraan sanottuna melko masentavilta. Mikä ihmeen aamiainen se esimerkiksi on jossa nautitaan raejuustoa/rahkaa/kananmunanvalkuaisia soijalesitiinillä, mehukeitolla, marjoilla ja vehnäleseillä? Ei kyllä vaikuta hirveän namilta:

Aamupala
200 g raejuusto, rasvaton / 250 g maitorahka / 250 g kananmunanvalkuainen
10 g soijalesitiinirae
150 g mehukeitto, sokeroimaton
100 g marja
10 g vehnälese

Välipala
250 g maitorahka / 1 kpl Fast Lo-Carb -patukka
100 g marjoja
15 g cashewpähkinä / 8 g oliiviöljy / 8 g soijalesitiinirae

Ateria 1
40 g riisi / 40 g pasta / 170 g peruna
100 g kana / kalkkuna / kala / naudanliha (max 10% rasvaa)
50 g kananmunanvalkuainen / 30 g raejuusto, rasvaton
200 g ”vihreitä” vihanneksia vapaa valinnaisesti
10 g oliiviöljy

Ateria 2
40 g riisi / 40 g pasta / 170 g peruna
100 g kana / kalkkuna / kala / naudanliha (max 10% rasvaa)
50 g kananmunanvalkuainen / 30 g raejuusto, rasvaton
200 g ”vihreitä” vihanneksia vapaa valinnaisesti

Välipala
200 g raejuusto, rasvaton / 250 g maitorahka / 250 g
kananmunanvalkuainen
100 g mehukeitto, sokeroimaton / 50 g marjoja
5 g vehnälese

Uskon vakaasti siihen, että kylläisyys ja tyytyväisyys eivät tule pelkistä proteiineista tai vain siitä että ruoka on "terveellistä", vaan siihen tarvitaan myös nautintoa, oltiin sitten dieetillä tai ei. Ehkä tämä vaatimus jopa korostuu painonpudotuksessa, sillä silloinhan pitäisi juurikin jaksaa ylläpitää ruokavaliota eikä odottaa itku kurkussa että milloin tämä loppuu ja saa taas palata takaisin normiruokavalioon. Dieettien sijasta olisi mielestäni joka tapauksessa järkevää tehdä kokonainen elämänmuutos, jossa suuret linjat muuttuvat. Silloin ei ole tarvetta viilata pilkkua ja voi syödä paljon vapaammin.

Nykyään on muutenkin menty sellaiseen tiettyyn hysteriaan. Milloin ei pidä syödä kovaa rasvaa koska se tukkii verisuonet (itse en tähän usko...;)), milloin pitää välttää hiilihydraatteja. Enkä nyt sano että tällaisessa menettelytavassa olisi sinänsä mitään väärää, syönhän itsekin melko vähähiilihydraattisesti, mutta kaiken perustana on mielestäni se kuuluisa kohtuus. Laihtua voi ilman kitukuurejakin, ja se olisi luultavasti pitkällä tähtäimellä viisaampaa. Toisaalta tällaiset pikakuurit voivat tuoda nopeita tuloksia niitä haluaville ja antaa energiaa jatkaa painonpudotusprojektia. Se taas on hieno juttu! :) Jotkut ihmiset myös tykkäävät noudattaa tiukkaa ruokavaliota sillä se antaa kontrollintuntua kun ei itse tarvitse säätää ruokavalion kanssa.

Tilasin aikoinaan ilmaisen GFG-ruokavalion ja treeniohjeet saadakseni vinkkejä hyvään syömiseen. No, hyvän syömisen perusteita en sieltä löytänyt koska ruokavalio oli niin askeettinen, mutta löysin kyllä yhden ohjeen joka on pysynyt mukanani vielä tähänkin päivään saakka. Se on raejuustolla ryyditetty kaurapuuro, jota syön melkein joka aamu. Se on yksinkertaisesti niin hyvää etten saa siitä tarpeekseni! Eilenkin pohdin nukkumaan mennessä että tulispa se aamu jo että saan syödä taas puuroa... :P Sain ohjelmasta myös hyviä vinkkejä kuntosaliharjoitteluun.

Tällaisissa ohjelmissa on varmasti paljon hyvää, mutta kokonaisuutena kuuden viikon "superdieetti" kuulostaa jo sellaiselta että sen mukana pitäisi seurata disclaimeri: "Varoitus - superdieettaaminen voi aiheuttaa paitsi painonlaskua myös lihasmassan menetystä, huonoa oloa, vihan tunteita ja painon jojoilua dieetin loputtua". Tämän sanon siksi, että kaikki ystäväni ja tuttuni jotka ovat laihduttaneet tällaisilla kuureilla ovat valitettavasti aina palanneet takaisin lähtöpainoon ja sen ylikin. Jos ne muutokset tehtäisiin heti omat mieltymykset huomioon ottaen, voisi olla paljon helpompaa päästä pysyviin tuloksiin kuin soijalesitiiniä ja aspartaamimehukeittoa ryystämällä. Toisaalta moni varmasti onnistuukin, jos vain muistaa muuttaa syömistapojaan pysyvästi, ei vain kuudeksi viikoksi.

Paljon tsemppiä kaikille superdieettiläisille ja muillekin painonpudottajille! :)

10 kommenttia:

 1. Sopivassa suhteessa kaikkea on mun motto, ja "repsahdukset" ei ole maailmanloppu :). Itse en yksinkertaisesti pysty syömään viikko tolkulla noita Jutan eväitä: niihin kyllästyy. Lisäksi tuo on liian kurinalaista, joten saan sanoa hyvästit sille, että koskaan tulisi näkyvää sixpäkkiä mutta toisaalta mun tavoite onkin näyttää vain sopivasti urheilulliselta eikä himotreenaajalta.

  VastaaPoista
 2. Komppaan! :) Elämä ois hurjan tylsää jos pitäisi kieltää itseltään tietyt asiat kokonaan. Ja se kielletty hedelmähän houkuttelee tunnetusti eniten.

  Kommentistasi tulikin mieleen: on varmasti niin että mikäli tavoittelee nollarasvavartaloa ja sikspäkkiä, tarvitsee varmasti myös tarkat ruokaohjeet. Useimmat haluavat toisaalta juuri saavuttaa sellaisen urheilullisen lookin joka on saavutettavissa myös ilman bodariruokavaliota :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä teksti! Tälläisilla pikadieeteillä saa varmastikin hetkellistä kiinteytystä tms, mutta lopulta parempi vaihtoehto on juurikin pitkän tähtäimen ruokavaliomuutos. Itsekin olin muinoin tuolla gfg-ruokavaliolla. Totesinpa vain, ettei anemia, kolmivuorotyö ja runsas liikkuminen ole kovin järkevä yhtälö. Nimim. hoitajasta meinasi tulla potilas.

  Mutta mikäli tämä gfg tai muu vastaava saa lisäpuhtia urheiluun tai muuhun, niin ei se lienee pahaksikaan ole.. ja ne, jotka haaveilevat todellisesta fitnesskunnosta, joutuvat luopumaan herkuista ja ruoan nautinnoista. Itse en moisesta halua..

  Ja hei, sama mulla - kaurapuuro höystettynä raejuustolla on lähes joka-aamuinen herkkuaamupalani :)

  VastaaPoista
 4. Satu, voin kuvitella ettei se dieetti oikein sopinut noihin kuvioihisi! Olen muutenkin lukenut keskustelupalstoilta että ihmiset valittivat GFG:n ajan sitä ettei liikkumiseen oikein jää energiaa.

  Kaurapuurosta tuli mieleen että tänä aamuna odottelin taas innolla kaurapuuron keittelyhetkeäni kun tajusin että mies oli ottanut viimeiset kaurahiutaleet!! Onneksi löysin vanhaksi menneitä pikapuuropusseja ja niinpä sain aamupuuroni lautaselle, vaikkakin vähän paakkuisempana kuin yleensä. ;)

  VastaaPoista
 5. Hyvä teksti! Ihana blogi muutenkin! Sama täällä. Olen syönyt jo ainakin kaksi vuotta, kun ensimmäinen GFG alkoi suurinpiirtein joka ikinen aamu kaurapuuron raejuustoalla ja marjoilla. Se on ihan päivän paras ateria :D Tuo superdieetti kyllä vaikuttaa just siltä miltä odotinkin sen vaikuttavan. Ei mitään uutta siis auringon alla! Itse syön kyllä suurinpiirtein arkisin joka tapauksessa tuohon tyyliin. 2 ateriaa, joissa vihanneksia, joku vähärasvainen proteiinin lähde raejuustoa tai hiilaria. Välipaloja menee päivässä 2-3, välillä syön laiskuuttani ihan pelkän rahkan, mutta varsinkin iltaisin teen aina marjoista smoothien. Mmmmm (:

  VastaaPoista
 6. Moi Rimma, kiitos ihanista kehuista ja tervetuloa seuraamaan! :)

  Toi GFG:n/Superdieetin ruokavalio on mielestäni hyvä pohja mille tahansa ruokavaliolle, sillä se koostuu hyvistä perusosista. Kuten juuri tuo lämmin ruoka kaksi kertaa päivässä ja paljon marjoja jne. Oon ymmärtänyt että hyvin monet ovat soveltaneet noita ohjeita omaan arkeen sopiviksi.

  Ja rahka on minunkin suurta herkkua, varsinkin jos sen pyöräyttää tehosekoittimen kautta. Mä syön smoothien melkein joka päivä välipalaksi juuri sen takia että se on niin tajuttoman hyvää. Sen jälkeen kun löysin stevian (siis oikean stevian, ei mitään Canderelin versioita... ;)) olen oikeasti alkanut himoita rahkavälipaloja. Ne on niin hyviä!

  VastaaPoista
 7. oletko löytänyt superdieetin kotitreeniohjeita netistä?

  VastaaPoista
 8. Anonyymi, en ole löytänyt mitään tarkkoja ohjeita, mutta en toisaalta ole myöskään etsinyt hirveän tarkkaan. Löysin vain yhden kirjoituksen josta sai sen vaikutelman että lihaskuntotreenejä on kokonaiset 4 krt viikossa, samoin aamuaerobisia.

  Lihaskuntotreenien sisällöstä en tiedä, mutta noi aamuaerobiset ovat siis 45-60 min aamulenkkejä (kävellen) tyhjällä vatsalla, jos olen oikein ymmärtänyt. Samat siis kuin GFG:ssa. Kirjoitin muuten tuosta tyhjällä vatsalla treenaamisesta muutama viikko sitten, ja suhtaudun siihen aika kriittisesti... :).

  VastaaPoista
 9. Tuosta yllä olevasta esimerkkiruokavaliosta ei selviä kenelle (mies/nainen, painonpudotustarve?) se on tarkoitettu, eikä muutenkaan ruoka- ym ohjeita täydellisenä. Vikaan menee ellei lue ohjeita kokonaan. Mahdotonta antaa relistista kommenttia ko. dietistä vajailla tiedoilla.
  Jokaisen omasta mielikuvituksesta ja kokkaustaidoista on kiinni miten maistuvaa dietin sallimista ruoka-aineista saa.

  VastaaPoista
 10. Heippa anonyymi, olet oikeassa! Tuo ruokavalio on naiselle tarkoitettu mutta painonpudotustarvetta en tiedä eikä se ollutkaan tässä pääasia. Sillä ei nimittäin liene mitään merkitystä sen kannalta että ruokavalio on mielestäni askeettinen, ja tämä oli pointtini kun tätä kirjoitin. :)

  En itse ole kyseisellä dieetillä, mutta tunnen kyllä nämä Fitfarmin dieettien taustat melko hyvin, olen lukenut paljon taustatietoa asiasta ja myös sellaisten ihmisten kommentteja jotka ovat tällä dieetillä, joten tiedän ainakin minkälaisia tunteita tämä on herättänyt heissä. Ei myöskään tarvita paljon taustatietoja siihen, että ymmärtää tällaisten dieettien olevan tosi tiukkoja. Niissä on vähän varaa "lipsumiselle". Tämä onkin mun mielestä se tylsin asia näissä, että ohjeissa on pidättäydyttävä sataprosenttisesti tai muuten on tullut "repsahdus" (mikä typerä sana muuten!). Aikoinaan GFG:n ohjeissa oli että edes yhtä purkkaa ei saa syödä sillä sekin voi vaikuttaa painoon (ja tämä siis tosissaan). Eihän tällaiseen voi sanoa muuta kuin herranjestas! ;)

  Ja lopuksi, on totta että on omista kokkaustaidoista kiinni syökö vaikka 100 g mautonta kanaa ja peruskasviksia, vai maustaako ne jotenkin jännästi. Toisaalta näissä dieteeissä ei kyllä ole juuri soveltamisen varaa. Joo, lihan voi maustaa eri tavoin eri päivinä, mutta ei siinä hirveästi variaatiota saa. Uskallan myöskin väittää että kokkaustaidoilla ei ole hirveästi merkitystä esim. tuon aamupalan osalta ;).

  Loppupeleissä pointtinani oli ylipäätään kyseenalaistaa tällaiset tiukat dieetit. Jep, niiden avulla voi laihtua vaikka kuinka ja siinä ei ole mitään pahaa, mutta "tilastot" kertovat omaa karua kieltään niiden lopullisesta onnistumisprosentista. Oman filosofiani mukaan ruokavalioon kannattaisi tehdä sellaisia muutoksia joita jaksaa noudattaa vielä viiden vuoden päästä, ei juuri ja juuri kahden viikon päähän.

  VastaaPoista