12. kesäkuuta 2012

Juoksijan polvi

En koskaan ole ollut lenkkeilyn suuri fani, mutta viime aikoina olen oikeasti alkanut nauttia lenkeistä. Siitä saa kummasti draivia kun tajuaa kehittyneensä ja jaksavansa juosta yhä pidempään ja nopeammin. Juoksun myötä kipeytyvä polvi on kuitenkin alkanut vaivata mua kovasti, enkä oikein tiedä mitä asialle pitäisi tehdä. Kipu sai alkunsa viime vuonna kun olin juoksemassa 10 km lenkkiä. Lenkin loppuvaiheessa alkoi tuntua kipua vasemman polveni ulkosyrjässä, ja minä typeränä en pysähtynyt vaan ajattelin että kyllä mä vielä hetken jaksan. No, niin jaksoinkin mutta sain samalla aikaiseksi kamalan kivun joka päättyi siihen, että kun jälleen aloin kävelemään, polven ulkosyrjä tuntui siltä kuin joku olisi hakannut sitä halolla. Mitä tapahtuikaan sille kuuluisalle "kuuntele kehoasi"-mantralle, jota itsekin pyrin noudattamaan??

Kipu oli poissa koko talven, jolloin myös juoksin tosi vähän. Keväällä aloitin juoksuharrastuksen, ja pyrin aloittamaan melko hitaasti. Kipu alkoi silti jälleen tuntua, ja nyt se on tuttu seuralainen lenkeilläni. Eilen juoksin 45 min, joista viimeiset pari minuuttia olivat huonoja. Muuten kipu pysyi poissa. Toisaalta nyt polvi on taas niin kipeä, etten oikein pysty edes kävelemään portaita alas. Tämän seurauksena joutunen jättämään lenkit kokonaan pois harjoittelustani ainakin joksikin aikaa.

Venyttely auttaa! Kuva: http://blog.echolife.com.au

Kyseessähän ei ole mikään nivelsidevamma, vaan yksinkertaisesti lihasten ylirasittuminen tai jokin ärtynyt jänne. Tämä siis jos kyse on oikeasti juoksijan polvesta, mitä kyllä vahvasti epäilen. Itse ongelma syntyy, kun sääriluun ja lonkan välinen nk. IT-jänne kiristyy ja hankautuu polven ulkosivua vasten. Tämä jänne liikkuu edestakaisin kun jalkaa koukistetaan juostessa, ja kipeytyy nivelnastaan hankautumisen seurauksena.

Olen pyrkinyt venyttelemään jalkojani kunnolla joka lenkin jälkeen ja muutenkin, sillä se on kuulemma yksi harvoista hoitokeinoista tähän "vammaan". Venyttely kannattaa ymmärtääkseni kohdistaa lähinnä pakaroihin, lonkankoukistajiin ja reiden ulkosyrjään. En vain vielä ole päässyt selvyyteen siitä, miten reiden ulkosyrjää venytetään? Olen kokeillut vaikka mitä liikkeita, mutta en saa niistä yhtäkään tuntumaan siellä. Ystäväni suositteli kinesioteippausta, joka ilmeisesti tehoaa juuri tuollaisiin paikkoihin joita on muuten vaikea venyttää. Pitänee soittaa heti fysioterapeutille kun ehdin.

kuva: itslol.com

Myös anatomiset syyt voivat vaikuttaa, esim. jalkojen pituusero josta itsekin kärsin. Säännöllinen käynti kiropraktikolla auttaa tähän, mutta se on niin kallista etten mitenkään voi käydä kerran viikossa naksautettavana vaikka haluaisinkin. Yli- tai alipronaatiokin voi edesauttaa juoksijan polven syntymistä. Tähän ratkaisuna olisi kai hyvin tehdyt pohjalliset, mutta siitäkin on varoiteltu että ne voivat korjata vian liikaa toiseen suuntaan. Pitäisi siis löytää joku hyvin ammattitaitoinen tekijä joka olisi työskennellyt tämän asian kanssa aikaisemminkin.

Harmittaa niin vietävästi kun olin juuri löytänyt sen ilon juoksussa jota olen etsinyt jo vuosikaudet! Toisaalta, you have to live with what you got. Jos en pysty tekemään pitkiä juoksulenkkejä tämän vaivan vuoksi, mun on vain yksinkertaisesti vaihdettava lajia. Uinnista pidän tosi paljon, ehkäpä alan vierailemaan uimahallilla tästä lähin. Saliharjoittelukin on ihanaa, mutta se ei toki korvaa aerobista liikuntaa. Tanssitunnit houkuttelevat myös, joten enköhän mä jotakin korvaavaa aktiviteettiä löydä! ;)

2 kommenttia:

 1. Jepjep, kuulostaapa varsin tutulta. Käypä lukemassa tämä ( http://arjenhetket.blogspot.fi/2012/03/juoksua-osa-ii.html ) postaukseni, jossa myös linkki venyttelyohjeisiin. Siinä ohjeita myös reiden ulkosyrjän venyttämiseen.

  Itsehän olen myös samanmoisesta vaivasta kärsinyt, ja todellakin venyttely on tuottanut tulosta. Suosittelen myös sitä, että käännyt fysioterapeutin puoleen, mikäli oireilut jatkuvat venyttelyistä huolimatta. Koska meillä jokaisella on yksilöllisiä eroja..

  Itse kävin fysioterapeutilla, ja vaikka kyllä kipujen syynä voi olla ns. juurikin "juoksijan polvi", voi oireilun taustalla olla myös muut syyt. Minun nilkka, sääri ja pohje olivat todella tiukat - ja sainkin erinäisiä ohjeita niiden osien verryttelemiseen ja venyttämiseen. Usein isot lihasryhmät tulee venyteltyä, mutta ne pikkulihakset jäävät huomiotta..

  Ja niiin - mä oon varma, ettei sun tartte unohtaa juoksua kokonaan. Huolellisella venyttelyllä ja verryttelyllä sekä tietysti oikealla askelluksella & kengillä juokset vielä vaikka maratonin!

  VastaaPoista
 2. Satu, kiitti ihanan tsemppaavasta kommentista! Välillä vain tuntuu siltä, että onkohan koko lajia tarkoitettu mua varten kun lyhytkin lenkki voi saada aikaiseksi hirveät kivut. Meinaan kyllä nyt ottaa tuon fysioterapian agendalle, heti lomien jälkeen. Se on juuri noin että kaikki me olemme erilaisia, ja yksilölliset erot voivat olla suuriakin. Kiitos muuten myös noista venyttelyvinkeistä, tosi hyviä liikkeitä selkeiden kuvien kera! :)

  VastaaPoista