2. kesäkuuta 2012

Terveellisiä herkkuja

Rakastan herkkuja ja syön niitä mielelläni usein. Aina välillä tekee kuitenkin mieli jotakin vähän terveellisempää makeaa tai suolaista herkkua josta vatsa ei tule niin ähkyyn. Googlettamalla "healthy snacks" löytää paljon erilaisia vinkkejä, ja olen itsekin löytänyt omat suosikkini sitä kautta. En tosin yleensä koskaan korvaa oikeaa herkunhimoa korvikkeilla, sillä se himo ei lähde sillä mihinkään. Jos siis oikeasti haluan suklaata, syön suklaata. Jos taas tekee mieli vain jotain pientä makeaa, voin ihan yhtä hyvin syödä jotakin muuta.

Omenat
Hedelmät ovat perusesimerkki makeista mutta terveellisistä herkuista, eivätkä ne ole ollenkaan huono vaihtoehto. Minä rakastan hedelmiä ja syön niitä paljon joka päivä. Luomuomenat ovat suosikkejani, ja niitä löytyy jääkaapistamme melkeinpä aina. Aina välillä kun tekee mieli jotain pientä makeaa mutta himo ei ole hirveä, nappaan yleensä luomuomenan. Ne ovat tosi makeita ja taltuttavat oikeasti makeanhimon ihan kunnolla. Ihanan herkun saa myös omenaviipaleista jotka sivellään maapähkinävoilla.


Muusatut banaanit
Lapsena pyysin usein äitiäni laittamaan "mosade bananer" eli haarukalla muusattuja banaaneja. Olen syönyt niitä myös vanhempana, ja valmistan yhäkin tätä herkkua jos tekee mieli jotakin übermakeaa. Parhaiten tähän tarkoitukseen soveltuu vähän pehmeämmät banaanit, jopa niin tummat että ne lentäisivät normaalisti roskiin tai kompostiin. Makeutusaineita tämä herkku ei kaipaa. Ja jos herkkuhammasta oikein kolottaa tai jos tekee mieli "oikeaa" jälkiruokaa, suosittelen jogurttiherkkuani, jonka reseptin löydät täältä.


Pakastetut hedelmät
Tämän ehkä hieman erikoisen herkun löysin jenkkisivustolta, jossa suositeltiin pakastettuja hedelmiä herkunkorvikkeina. Pakastimeen voi panna vaikkapa banaaneja tai mangoa. Mango onkin oma suosikkini! Sen voi pakastaa itse, mutta kaupan pakastealtaasta löytyy ainakin Pirkka-merkkisiä pakastettu mangopaloja jotka ovat taivaallisen hyviä. Juuri eilen söin niitä jälkkäriksi. Hedelmäpalat kannattaa ottaa pakastimesta noin puoli tuntia tai tuntia ennen syömistä, sillä silloin ne ehtivät hieman sulaa. Jos aikaa ja halua riittää, kylmät mangokuutiot voi myös miksata tasaiseksi mikserillä tai tehosekoittimessa, ja makea sorbetti on valmis!



 

Parrotsin kuivatut hedelmät
Olen täysin koukussa Parrotsin herkkuihin. Suosikkejani ovat ainakin valkosuklaalla kuorrutetut lakupalat ja tietenkin jogurttirusinat. Terveellisemmästä päästä löytyy myös yksi lempiherkuistani, kaneliomenalastut. Omenanpalaset on kuivattu ja maustettu kanelilla, ja ne maistuvat ihanilta. Ne eivät paina juuri mitään, joten niitä voi syödä melko paljon ennen kuin saa esimerkiksi sata grammaa täyteen, verrattuna vaikka irtokarkkeihin, joiden osalta 100 g täyttyy jo muutamasta isommasta karkista.




Protsku- tai välipalapatukka
Välttelen yleensä välipalapatukoita, sillä niistä saa usein turhaa sokeria eivätkä ne muutenkaan ole mitään erityisen hyviä välipaloja. Lisäksi ne ovat usein kamalan makuisia. Naturdietillä on tosin monta ihananmakuista ateriankorvikepatukkaa joita minä syön ihan makeannälkään. Appelsiinisuklaa on suosikkini, ja se maistuu oikeasti niin namilta! Ja koska kyseessä on ateriankorvikepatukka, se ei sisällä pelkästään "tyhjiä" ravintoaineita vaan myös paljon hyvää. Ensisijaisesti syön tätä patukkaa kuitenkin vain siksi että se on niin hyvänmakuinen. Pidän myös saman sarjan minttusuklaa- ja tumma suklaa-patukoista.



Dippivihannekset
Ikuinen lemppari. Tarvitaan vain kurkkua, porkkanaa ja dippiä. Taffelin Ranch ja valkosipuli ovat suosikkejani. Dipata voi myöskin esimerkiksi itse tehtyyn tsatsikiin. Tämä herkku auttaa myös pieneen nälkään, sillä kasvikset ovat täyttäviä.


 Kourallinen pähkinöitä
Meiltä löytyy aina pähkinöitä kaapista, sillä niitä on kiva lisätä jogurttiin tai syödä ihan sellaisenaan. Itsepaahdetut pähkinät ovat ultimateherkku. Cashewpähkinät paahdetaan ensin uunissa ja sen jälkeen maustetaan. Pähkinät voi maustaa esimerkiksi fariinisokerilla tai pelkällä suolalla, oman maun mukaan.

Kaikki kuvat lainattu.

5 kommenttia:

  1. Oi, kaikki kuulostavat niin tutuilta ''karkkikorvikkeilta'', varsinkin omenat ja nuo pakastetut banaanit! :) Banaanipalat jäisenä ovat niin herrrrrrkkua :) samoin viinirypäleet. Ihanaa on myös syödä maitorahkaa, jonka päälle valuttaa vain juoksevaa hunajaa ja lisää hieman hedelmän paloja tai marjoja :)

    http://mukillinenmaitokahvia.wordpress.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maitorahkaherkut ovat totta tosiaan ihania! Opin muuten syömään jäisiä viinirypäleitä viimevuotisella häämatkalla, jossa allaspoika tarjoili jäisiä hedelmäherkkuja joka iltapäivä. :) Banaania en itse asiassa ole vielä itse kokeillut, pitää pistää to do-listalle!

      Poista
  2. Nuo kaneliomenalastut on todellakin hyviä ja yhdessä pähkinöiden kanssa paras nami.

    Itse paahdan kanssa usein pähkinöitä ihan öljyssä pannulla ja maustan Santamarian Chili-Lime mausteseoksella ja merisuolalla.

    Eestiläiset kynslaakleivad on kanssa hyviä. Eli täysjyvärukista palaleipää ohuikisi siivuiksi ja paahdetaan runsaan valkosipulisilpun kanssa pannulla öljyssä ja suolataan maldonilla. Ja sitten dipataan valkosipulidippiin. Nää on kanssa aivan vakio biletarjottava. Vieraat pettyy, jos näitä ja omia pähkinöitä ei ole tarjolla.

    Kun joku kehittäisi jonkun hyvän reseptin hyväskarpeille kekseille, joita voisi tarjota juustojen kanssa. Aika paljon lisäaineita kaikissa valmiissa kekseissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nami, onpa hyviä vinkkejä! Pitääkin kokeilla ainakin noita leipätikkuja valkosipulidipin kera. Kuulostaa ihan tosi hyvältä! :) Noi pähkinätkin vaikuttavat hyviltä, eikä vaikuta myöskään älyttömän työläältä.

      Noi keksit ovatkin hieman ongelmallisia. Mä syön usein juustot päärynäsiivujen kera, eli käytän päärynää vähän kuin keksinä. Eihän se tietenkään ole sama asia, mutta rakastan päärynöitä ja olen aina syönyt niitä juustojen kanssa. Loppupeleissä olen ite asiassa alkanut tykätä enemmän juusto+päärynäsetistä kuin kekseistä.

      Poista
    2. Joo tosiaan menee juustot kyllä noinkin hyvien omenien ja päärynöiden kanssa!

      Poista