22. toukokuuta 2012

Luottovälipalat

Jaksan harvoin lounaasta illalliseen saakka ilman välipalaa. Joskus saatan syödä pelkän hedelmän tai marjoja, mutta useimmiten syön kunnon välipalan. Ilman proteiinia kun tuntuu siltä ettei nälkä oikein pysy loitolla. Ehdoton ykkössuosikkini on marjoista ja maitorahkasta tehty smoothie. Joskus en tosin jaksa blendata smoothieta, jolloin syön marjat ja rahkan marjarahkana. Rahkavälipaloihin käytän useimmiten mustikoita, ja lisään rahkan sekaan aina hieman steviaa. Smoothieihin laitan myös hieman kauramaitoa ja mitallisen vitamiiniboosteria.

Hieman uudempi tuttavuus mutta oikeastaan ultimate lempparini on jenkkilästä inspiraationsa hakenut maapähkinävoileipä. Käytän useimmiten Kaura 100-leipää, mutta leiväksi valikoituu joskus vähähiilarinen vaihtoehto. Leivän päälle sipaistaan siis maapähkinävoita (ei mitään suklaalevitettä), viipaloidaan päälle puolikas banaani ja viimeistellään parilla suolakiteellä. Taivaallisen hyvää - voisin kiskoa näitä vaikka kuinka monta! :) Maapähkinävoileivät ovatkin telkkariherkkuni, joita on kiva napostella lempiohjelmaa seuratessa.

kuvat: kermanvalkoista.blogspot.com

Uusin lempparini on vähähiilihydraattinen leipä siveltynä paksulla kerroksella munavoita. Tähän en kuitenkaan käytä ehtaa voita vaan maustamatonta tuorejuustoa. Resepti on kaikessa yksinkertaisuudessaan seuraavanlainen:

Munavoi
(monta annosta)

1 keitetty kananmuna
1/2 prk Viola Maustamaton tuorejuustoa
1/2 prk raejuustoa
suolaa, muita mausteita

Muusaa keitetty kananmuna haarukalla. Lisää joukkoon tuorejuusto ja raejuusto ja sekoita kunnolla. Mausta suolalla ja halutessasi myös yrteillä. Minä käytin tuoretta ruohosipulia, omalta parvekkeelta. :)

Edit: Tuli vielä mieleen yksi välipala, joka on oikeastaan jälkiruoka mutta menee myös välipalasta. Siinä ei ole mitään epäterveellistä vaan se on oikeastaan terveellisin jälkkäri johon mä olen törmännyt! Tästä syystä olen myös kelpuuttanut sen välipalalistalleni ja teen sitä aina kun tekee mieli jotain namia. Kyseessä on intialainen resepti, johon tulee täysrasvaista (tämä on tärkeää!) turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia, muusattua banaania, steviaa makeuttajaksi ja hieman kardemummaa. Päälle ripotellaan joko murskattuja pistaasipähkinöitä tai pari suolakidettä antamaan suolaisuutta makean vastapainoksi. Alkuperäinen postaus löytyy täältä. Vie kielen mennessään!

Mitä välipaloja te syötte?

8 kommenttia:

  1. Oivallinen postaus pikkunälkään, kiitokset! :) Ravitsevia ja vedet kielen päälle nostattavia välipaloja sinulla, njam. Tämä osoittaa sen, että välipalan ei tosiaan tarvitse olla mauton myslipatukka tai omena (vaikka omppu päivässä pitääkin lekurin loitommalla). Ennen kaikkea pistauksesi osoittaa, että välipalan ei suinkaan tarvitse olla pelkkä energialisä, jolla sinnitellä päivälliseen asti. Välipalastakin on lupa nauttia!

    Itselläni on vähän kinkkinen suhde maapähkinävoihin. Tapasin inhota sitä muuttaessani Brittilään, kunnes inhotus kääntyi silkaksi rakkaudeksi. Rakkaus tyyntyi lopulta pitkällisen ja ahnaan lusikoinnin jälkeen ja nyt elellään siinä välimaastossa. :P Tapasin kerran erään miehen, joka ertoi eläneensä koko opiskeluaikansa ruisleivällä ja maapähinävoilla. Hän ihmetteli jälkeenpäin, miten oli ollut niin hyvässä vedossa noin vajavaisella ruokavaliolla, kunnes oli alkanut laskeskella kyseisen setin ravintoarvoja: nuo ainekset tarjoavat kropalle melkeinpä kaiken tarvittavan! xD (En toki suosittelisi kokeilemaan, mutta tuo oli hauska tapaus)

    Pitääkin kokeilla munavoita tuorejuuston kera. Tähän mennessä olen vain laiskuuksissani muussannut munat voihin ja that´s it. :) Maustettu tuorejuustokin voisi toimia hyvin, vaikka ne ovatkin esansseilla ja tiesmillä höystettyjä. :P Ah mutta ei auta, nyt alkoi tehdä mieli banaani-maapähkinäleipää! :>

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! :) Jep, tykkään tosiaan nauttia välipaloistakin, sillä näin on koko ajan jotain mitä odottaa! Olenkin sellainen ihminen että odotan aina seuraavaa ateriaa heti edellisen jälkeen... :P.

    Maapähkinävoi on yksinkertaisesti niin hyvää! Itse en (ainakaan vielä) ole saanut overdosea sillä en syö sitä kuitenkaan joka päivä. Mutta toi banaani-maapähkinäleipä on kyllä tosi koukuttavaa! ;) Ja voin uskoa että kuvailemasi mies on selvinnyt hyvin tuolla setillä, sillä maapähkinävoissa on paljon kaikkea hyvää, ruisleivästä puhumattakaan!

    VastaaPoista
  3. Tuorejuustoon tehty munavoi kuulostaa hyvältä, täytyypä kokeilla! Maapähkinä-banaanileipä kuulostaa myös mielenkiintoiselta, mutta pähkinäallergiselle se ei sovi. Ehkäpä voisin kokeilla jostain siemenistä samaa, kenties pinjansiemenistä? Mulla on välipalojen suhteen ollut aina vähän ongelmaa, kun tuntuu tosiaan ettei pelkkä hedelmä pidä pitkään nälkää, mutta muutakaan maistuvaa en ole keksinyt. Tästä tuli pari hyvältä kuulostavaa ideaa. :)

    Omppu päivässä ei täällä ainakaan ole kovin hyvin toiminut... Omenia menee joka päivä, mutta silti lääkäri kuorsaa samassa sängyssä. ;-D

    VastaaPoista
  4. Täälläkin yksi, jolla menee tuorejuustoon tehty munavoi kokeiluun, kuulostaa sen verran hyvältä :)

    Ihastuin muuten sun blogiin, oon jo selannut monta kuukautta taaksepäin näitä juttuja!

    VastaaPoista
  5. Odile, voisi kuvitella että siemenistä tehty tahna voisi toimia yhtä hyvin. Tai mites hummus? Netistä löytyy nimittäin hummus-banaanitahna reseptejä, joten tuo kombo voisi toimia hyvin! Pienenä sivujuonena muuten, että olen itsekin allerginen tietyille pähkinöille, mm. macadamiapähkinöille. Myös maapähkinät ovat ennen aiheuttaneet mulle oireita ja siksi arastelinkin maapähkinävoin ostamista. Se ei kuitenkaan ole aiheuttanut mulle mitään oireita, outoa kyllä. Enkä nyt tarkoita että sinun kannattaisi kokeilla tätä, mutta tuli vaan mieleen tämä kun kerroit allergiasta. :) Omppujen ja lääkäreiden suhteen sulla ei ikävä kyllä taida olla mitään ulospääsyä tilanteesta... ;)

    Anni, ihanaa, kiitos! Ja tervetuloa seuraamaan! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, totta, hummus voisikin sopia! Täytyykin kokeilla kun seuraavan kerran teen hummusta.
      En tosiaan kokeile, koska olen sekä maapähkinöille että kaikille muillekin pähkinöille allerginen ja niistä tulee ihan anafylaktinen reaktio...

      Poista
    2. Joo, näiden juttujen kanssa ei parane leikkiä. Eräällä ystävälläni on myös niin paha pähkinäallergia että pieni murunenkin johtaa reaktioon. Itselläni ei ole niin paha allergia, paitsi juurikin macadamiapähkinöitä kohtaan. Jos syön puolikkaankin pähkinän niin en saa kunnolla henkeä. Mutta toivottavasti tuo hummus olisi sopiva vaihtoehto! :)

      Poista
  6. Minäkin vannon maapähkinävoin nimeen. Urtekramin luomu-sellaista, jossa ei ole lainkaan sokeria. Banaanin kanssa en ole koskaan kokeillut, mutta varmaan toimii, joten täytyykin perjantaiherkuksi testata.

    Ja namia varmaan tuo tuorejuustomunavoi! Menee testiin kyllä sekin. Käy kivasti myös aamupalalla.

    VastaaPoista