29. marraskuuta 2011

LCHQ-ruokavalio (rasvadieetti)

Kuva: weheartit.com

Olen perinteisesti anti-dieettityyppiä mutta luin mielenkiintoisen jutun ns. rasvadieetistä Expressenin nettisivuilta. Dieetin "virallinen" nimi on LCHQ joka tulee sanoista Low Carbohydrate - High Quality eli vähähiilihydraattinen ja hyvälaatuinen. Kyseinen ruokavalio perustuu osaksi hyvin järkevistä komponenteista jonka vuoksi kirjoitan ruokavaliosta muutaman sanan. Kannattaa kuitenkin muistaa etten nyt mainosta kyseistä dieettiä itsessään vaan sen tiettyjä teesejä.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio tuntuu olevan tosi in tällä hetkellä ja mielestäni se on saavuttanut jo hysterian mittasuhteet. Kaupoissa myydään vähähiilihydraattista leipää ja ihmiset tankkaavat pahimmassa tapauksessa liian paljon pekonia, rasvaisia maitotuotteita ja voita mutta jättävät kasviöljyt ja hedelmät kokonaan pois. En siis nyt tarkoita sitä että rasvaiset maitotuotteet ja voi olisivat pahasta, mutta mielestäni terveellinen ruokavalio on aina myös tasapainoinen. Hedelmät ovat täynnä vitamiineja eikä niissä ole paljon energiaa, ja kasviöljyt kuten oliivi- tai rypsiöljy taas ovat oivia ruoanlaittoöljyjä ja niissä on mm. hyviä ja välttämättömiä rasvahappoja. Käytän itsekin voita leivonnassa ja rakastan pekonilla ryyditettyjä ruokia, mutta rajansa kaikella. Klassinen esimerkki on paljon parjattu banaani - onko joku oikeasti joskus lihonut banaaneja syödessä? :)

Alla tärkeimmät kohdat kyseisestä ruokavaliosta. En allekirjoita kaikkia tämän ruokavalion väitteitä tai rajoitteita, enkä ylipäätään kannusta dieettien maailmaan kuin korkeintaan vakavasta ylipainosta kärsiville. Kaikkien kannattaisi lähtökohtaisesti keskittyä syömään hyvin ja voimaan hyvin. Tässä ruokavaliossa on kuitenkin tiettyjä hyviä pointteja jotka haluan jakaa:

Hiilihydraatit
LCHQ-ruokavaliossa hiilihydraatteja rajoitetaan, mutta ei älyttömyyksiin asti. Ideana on välttää mm. vaaleita jauhoja, leivonnaisia ja valmisruokia ja suosia sen sijaan esimerkiksi quinoaa ja tummaa riisiä. Ruokavalio ei mainitse täysjyvätuotteita yleensä mikä on sinänsä huono juttu. Itse olen esimerkiksi täysjyväkauran ja aamupuuron suuri kannattaja. Täysjyväviljoista saa vitamiineja, proteiinia ja paljon kuituja, eikä viljatuotteita tulisi pelätä tai karttaa tarpeettomasti. Olen nimittäin sitä mieltä että minkään dieetin ei pitäisi perustua täydelliselle kieltäytymiselle sillä se vain kasvattaa mielihaluja. Näin ollen olen siis sitä vastaan että jokin ruoka-aine on täysin pannassa. LCHQ-ruokavaliosta voi kuitenkin ammentaa osia ja se voi toimia hyvänä suunnannäyttäjänä sellaiselle, joka oikeasti haluaa pudottaa painoaan.

Tässä ruokavaliossa suositaan vihanneksia, hedelmiä ja marjoja sekä kaiken maailman pähkinöitä ja siemeniä. Viimeksi mainitut ovat loistavia valintoja jokapäiväiseen ruokavalioon, ja minä tykkään lisätä niitä aamupuurooni ja välipalaksi nauttimaani täysrasvaiseen luonnonjogurttiin.
  
Rasva
LCHQ-dieettiä kutsutaan myös rasvadieetiksi, sillä se suosii rasvoja. Erilaiset öljyt, avokado, pähkinät, siemenet, merenelävät ja kala ovat suositeltavia. Myös rasvaiset maitotuotteet saavat synninpäästön. Itse olen täysin samaa mieltä näiden käytöstä ja suosittelen sitä lämpimästi. Lisäksi omaan omakohtaista kokemusta siitä, kuinka rasvaisempi ruokavalio täyttää eri tavalla ja saa mielihalut laantumaan. Purkki rasvatonta, maustamatonta ja mautonta luonnonjogurttia saa korkeintaan vatsan surulliseksi ja mielen vihaiseksi. Lisäaineitakin niissä voi olla vaikka muille jakaa.

Dieetti neuvoo välttämään transrasvoja (niitä saa esimerkiksi leivonnaisista ja kekseistä) mikä on tosi hyvä neuvo. Transrasvoja kun ei tarvitse kukaan. Tosi rasvaista lihaa kuten pekonia tai makkaraa saa syödä aina välillä mutta ne eivät kuulu jokapäiväiseen ruokavalioon tässä dieetissä. Kerma ja voi lasketaan myös tuotteiksi joita kannattaa käyttää kohtuudella mutta joita ei siis tyrkätä jokaiseen vastaantulevaan ruokaan.

Proteiini
Tämän ruokavalion mukaan proteiininsaantia pitäisi lisätä ja tämä on ihan hyvä pointti. Proteiini antaa kylläisyydentunteen, pitää sen kauemmin ja auttaa lihasmassan kasvattamisessa ja ylläpitämisessä. Vaalea liha kuten kana ja kalkkuna, kala ja merenelävät ovat sallittujen listalla, kuten myös kananmunat, raejuusto ja jogurtti. Myös riista on hyvä proteiinin lähde, sillä ei sisällä paljon rasvaa tai energiaa. LCHQ suosittelee punaisen lihan syömisen rajoittamista kolmeen kertaan viikossa.

Huonot puolet
LCHQ on hyvistä puolistaan huolimatta kuitenkin melko perinteinen dieetti, vaikkakaan ei niin tiukka kuin monet muut. Tämä voi toimia hyvänä starttina jos pudotettavaa painoa on kertynyt paljon, mutta kuten jo kirjoitin, mielestäni olisi hyvä oppia terveellisen elämän peruspilarit ilman sen kummempaa dieettiaspektia. Syö vähemmän kuin kulutat, liiku paljon että jaksat, valitse hyviä ruoka-aineksia jotka tuovat hyvän olon, nuku riittävästi, juo paljon vettä ja nauti elämästäsi (ja syö korvapuusteja ja pipareita aina välillä ;)).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti