23. marraskuuta 2011

Uni

Olenkin jo kirjoitellut unensaannin tärkeydestä, mutta luin tänään Metrosta niin hyvän kolumnin aiheesta että on pakko taas hehkuttaa asiaa. Uni on yksi simppeleimmistä ja samalla vaikeimmista asioista. Jokainen meistä kai tietää että pitäisi nukkua tarpeeksi ja että liian myöhäinen yökukkuminen ilman varsinaista tarkoitusta on usein melko turhaa. Miksi on kuitenkin usein niin vaikeaa napsauttaa tietokone tai telkkari aiemmin pois päältä ja mennä sen sijaan aikaisemmin nukkumaan?

Hyvä yöuni on itselleni ensisijaisen tärkeää. En voisi kuvitellakaan repiväni itseäni ylös sängystä esimerkiksi kuuden tunnin yöunilla, vaan tarvitsen aina vähintään 7,5h unta. Ennen uskoin että optimaalinen unimäärä olisi jossakin 7,5-8 tunnin välillä, mutta olen tullut yhä vakuuttuneemmaksi siitä, että minulle sopiva määrä olisi ainakin 8,5 tuntia. Unentarve kun on tosi yksilöllistä.

Itselläni uni vaikuttaa kaikkeen. Jos olen nukkunut huonosti, koko päivä on ikään kuin epäonnistunut jo alkujaan. Liian vähäinen unensaanti tekee musta apaattisen, väsyneen ja voimattoman. Treenitkään eivät suju kunnolla eikä ajatus oikein kulje. Kaiken tämän vuoksi tähtään siihen, että osaisin raivata vuorokaudestani tarpeeksi tilaa unelle. Uskon, että yli kahdeksankin tunnin mahtiunet ovat ihan mahdollisia arkenakin. Tämän ahaa-elämyksen seurauksena olen pyrkimässä kohti rauhallisempia iltoja ja pidempiä yöunia. Jospa sitä voisi herätä jo huomenna täynnä energiaa ja levänneenä :). Kauniita unia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti