16. helmikuuta 2012

Laskiaispullahuijaus

Kuva: yle.fi

Luin Hesaria tässä yksi aamu (niin kuin teen joka ikinen aamu...:)) ja silmiini osui eräs kolumni, jossa kolumnisti kirjoitteli Vaasan & Vaasan laskiaispullista. Olen joskus ennenkin törmännyt tähän samaan aiheeseen (juurikin noihin Vaasan pulliin) ja kolumnin luettuani lähdin sitten tutkimaan asiaa tarkemmin.

Nykypäivänä melkein jokainen tuote on rikastettu lisäaineilla, joten niiden käytöstä ei aina edes jaksa yllättyä. Kuitenkin tämä laskiaispullatapaus ansaitsee mielestäni hieman huomiota. Tajusin nimittäin vasta viime vuonna (jep, eipä vain tullut mieleeni aiemmin) että hei, noita kermalla täytettyjä laskiaispulliahan seisotetaan kaupan hyllyillä lämpimässä eikä kylmäaltaassa!

vispikerma + huoneenlämpö = not good?

Tähän löytyy toki selitys, ja se on luonnollisesti se, ettei Vaasan & Vaasan laskiaispullissa olen mitään kermaan edes verrattavissa olevaa. "Kerma" on tässä tapauksessa muun muassa vettä, kovetettua kasvirasvaa (jep, juuri sitä mitä pitäisi vältellä viimeiseen asti), maitoproteiinia, stabilointiaineita ja väriainetta. Mantelinmakuisesta täytteestä löytyy esimerkiksi vehnätärkkelystä, aprikoosinsydämiä ja perunaa. Pullat eivät muutenkaan ole mitään naapurin mummon leipomia, sillä ne valmistetaan Latviassa, josta ne sitten tuodaan pakastettuina Suomeen ja laitetaan kaupan hyllyille myyntiin. Nämä herkkutuotteet voittivat myös MTV3:n lisäainevertailun viime vuonna.

Siinä ei tietenkään ole mitään väärää ostaa kaupan laskiaispullia, mutta välillä voi olla helppo unohtaa mitä ne oikeasti sisältävät. Jos verrataan kotitekoisia laskiaispullia, ero on aika huima:

Vaasan & Vaasan laskiaispullat ("mantelimassa")
vehnäjauho, kasvirasvasekoite 21 % (vesi, kovetettu kasvirasva, sokeri, maitoproteiini, stabilointiaineet (E 420, E 463, E 401), emulgointiaineet (E 472e, E 322 soijalesitiini), suola, aromi (vanilliini) ja väri (E 160a)], mantelinmakuinen täyte 16 % [sokeri, vesi, glukoosisiirappi, vehnätärkkelys, aprikoosinsydän, vehnäjauho, peruna (kuitu ja tärkkelys), säilöntäaine (E 202), aromit (mm. vanilliini)], vesi, sokeri, kasvirasva, hiiva, kananmuna, maitojauhe, manteli, suola, kardemumma, emulgointiaine (E 481), aromi ja väri (E 160a).

Kotitekoiset laskiaispullat 
hiiva, voi, maito, kardemumma, suola, sokeri, kananmuna, vehnäjauho, mantelimassa, kerma, raesokeri.

Kannattaa siis tehdä makunystyröilleen ja mielelleen palvelus ja leipoa laskiaispullat tänä vuonna itse. Niistä tulee nimittäin ihan tajuttoman hyviä, ja samalla voi yllättää puolison/ystävät, viettää laatuaikaa perheen kanssa leipoessa tai kuunnella vaikka hyvää musiikkia ja nautiskella laskiaispullista ja niiden tekemisestä ihan itse.

Ps. Nyt alkoi tehdä mieli laskiaispullia... :)

4 kommenttia:

  1. Kotitekoiset pullat on parhaita! Mutta pakko kysyä, että eikös karhunpalveluksella tarkoiteta sellaista ikävää palvelusta eikä jotain kivaa? Mietin vain, kun jotenkin särähti korvaan toi lause... Voi olla et oon väärässäkin. :D

    VastaaPoista
  2. Heippa, joo taidat olla oikeassa! :) Koska olen kaksikielinen niin saan aina välillä hakea noita sanontoja, ja kun pyörittelin päässäni että miten kirjoittaisin tuon niin eräs vanha ajatus jäi päähäni pyörimään enkä muistanut vaihtaa tuota pelkäksi "palveluksi". Pitää vaihtaa se pikimmiten ;).

    Hauskaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  3. Tämä on ihan uskomatonta, täytyy sanoa. Jos ostan leivonnaisen kaupasta, oletan että se on korkealaatuinen eli aidoista aineksista tehty- jos jostain syystä ei jaksa/huvita leipoa itse, kaupan tuotteen pitäisi olla mahdollisimman "korvaava", jos ymmärrätte? Kovetettua kasvirasvaa ja glukoosisiirappia ei löydy monenkaan kokkaajan keittiöstä; ja mitä ihmeen mantelimassaa on perunasta sekä aprikoosinsydämistä (= kivistä!!) tehty tahna?? :O

    Elämme 2000-lukua vaan kummasti yhä useampi joutuu tekemään kaiken alusta asti, kun ei tahdo lompakollaan tuommoisia tuotehuijauksia tukea. Valmiina löytyisi vaikka mitä, vaan laadulla ei ole näissä tuotteissa sijaa...

    VastaaPoista
  4. Anonyymi, niinhän se on. Minunkin mielestä on uskomatonta, että valmiit tuotteet voivat pahimmassa tapauksessa olla ihan mitä tahansa muuta kuin sitä miksi niitä luulisi.

    Ja en siis esim. väitä, että kaikki lisäaineet olisivat välttämättä pahasta tai että olisi huono ihminen jos ostaa valmiita laskiaispullia. Ongelma on mielestäni siinä, että näitä tuotteita markkinoidaan jonain ihan muuna kuin mitä ne ovat ja ne sisältävät ainesosia joista ei oikein pääse selvyyteen. Ja kuten niin hyvin anonyymi kuvasitkin, moni ei tosiaan kokkaile sellaisilla ainesosilla kotonaan kuin mitä näistä kaupan herkuista löytyy :).

    VastaaPoista