21. huhtikuuta 2012

Testissä CrossFitEdit: Löysin YouTubesta aivan mahtavan videon joka selittää CrossFitin olemusta paremmin kuin mikään teksti. Suosittelen siis tuon videon katsomista! :)

Kävin muutama viikko sitten testaamassa CrossFit-lajia ensimmäistä kertaa. Olen kuullut lajista ennenkin, mutta eksyin sitten jotenkin CrossFit Central Helsingin sivuille ja huomasin että he järjestävät ilmaisen kokeilutunnin joka lauantaiaamu. Innostuin ihan hurjasti ja roudasin myös mieheni mukaan tunnille, joka osoittautui ennakkokäsityksien mukaisesti hyvin rankaksi mutta tosi hauskaksi.

Jospa aloitetaan siitä mitä CrossFit oikein pitää sisällään. Se on alunperin ollut (ja on vieläkin) poliisien, palomiesten ja armeijan harjoituskeino varsinkin Jenkeissä. Kyse on tosi rankasta lajista, jossa tehdään kokonaisvaltaisia liikkeitä koko kehoa kuormittaen. Liikkeissä käytetään oman kehon painoa sekä erilaisia painoja kuten kahvakuulia. Ideaan kuuluu, että keho saa kunnon treenin melko lyhyessä ajassa. On tosi vaikea selittää CrossFitin sisältöä, joten lainaan tähän Helsingin CrossFit Centralin selostusta:

"CrossFit is different. CrossFit is about developing general physical preparedness – the ability to be ready for anything. In CrossFit you will train in many different ways, you will learn 100′s of new skills and movements and you will never get bored. Your weaknesses will become your strengths.

Being fit is not sitting in a machine designed by an engineer and doing 3 sets of 10 while reading a magazine.

Forget thinking ‘am I fit enough or will I get hurt?’ Being fit is about moving your body, moving heavy things and being able to do anything with confidence!

That is CrossFit."

Korostin tuon yhden lauseen sillä allekirjoitan sen täysin. Hyvään kuntoon päästäkseen kun on tehtävä ihan toisenlaista treeniä kuin tehotonta treeniä kuntosalilaitteissa naistenlehtiä lukiessa!

CrossFit-paikkoja on ainakin myös Espoossa ja Porvoossa, mutta valitsimme Helsingin centralin juuri tuon ilmaistunnin vuoksi. Meidän oli aika vaikea löytää perille, sillä paikka sijaitsee Jätkäsaaressa vanhassa teollisuusbunkkerissa. Kyseisenä päivänä oli vielä ihan karmea sumu joten harhailimme jonkin verran ennen kuin löysimme perille. Täytyy sanoa että paikka on tosi karu. Siis tosi karu. Sali sijaitsee kuudennessa kerroksessa jonne kavutaan pieniä ja pitkiä kierreportaita pitkin. Olinkin jo ihan hengästynyt kun pääsin perille vaikka koko treeni ei ollut vielä alkanut. :)

Treenin vetäjät olivat tosi mukavia tyyppejä, ja Benin ja Hannan vuoksi treeni sujui mukavissa ja rennoissa merkeissä. Alkuun teimme lämmittelyn, jonka jälkeen luvassa oli kahdeksan minuutin kiertoharjoittelutreeni (WOD = Workout of the Day) johon kuului kolme liikettä. WOD:n kuului burpee eli yleisliike, jota tehtiin kymmenen toistoa peräkkäin. Tää on tosi rankka liike, sillä rinnan tulee osua maahan joka kerta kun mennään alas. Burpeen jälkeen tuli kahvakuulakyykyt (ja trust me, ne kyykyt tehtiin alas asti...), kahdeksan kertaa. Lopulta oli seinää vasten kävelyä (!). Liike lähti siitä, että mentiin punnerrusasentoon jalat seinään päin. Siitä lähdettiin sitten kipuamaan jaloilla ylöspäin kohti kattoa ja takaisin alaspäin. Olin aivan varma etten selviytyisi yhdestäkään tällaisesta liikkeestä, mutta se osoittautuikin helpoimmaksi näistä kolmesta. Näitä sitten veivattiin uudestaan ja uudestaan kahdeksan minuutin ajan.

Vaikuttaa ehkä helpolta sarjalta mutta se oli kyllä kaikkea muuta. Raavaat äijätkin olivat henkihieverissä tämän kahdeksanminuuttisen jälkeen ja itsekin olin valmis luovuttamaan kun kello vihdoin kilahti treenin päättymisen merkiksi. Loppuun käytiin vielä läpi hieman teknisiä seikkoja CrossFitistä, ihan kuten treenin alussakin. Jos haluatte jotakin suuntaa CrossFit-treenien rankkuudesta niin voin kertoa että eräässä workoutissa pyritään pysymään viisi minuuttia hoover- eli lankkuasennossa. Ja tämä tehdään siis muun treenin päälle. Jokainen joka on tehnyt hoovereita tietää, että tämä on lähes yliluonnollinen saavutus. Itse en ainakaan siihen pystyisi kun alan tärisemään jo minuutissa. :)

WOD vaihtuu joka päivä ja sen aina erilainen. Samat liikkeet tulevat varmasti jatkossakin vastaan mutta eri kokoonpanossa kuin ennen. Lyhyiden sarjojen lisäksi tehdään usein jotakin toista liikettä, kuten esimerkiksi leuanvetoja tai muuta hauskaa. Treeni kestää tunnin alkulämmittelyineen ja loppuverryttelyineen, ja jos tätä lajia harrastaa kolmisen kertaa viikossa niin kuntosalit ja muutkin lajit voi jättää pois. CrossFit on nimittäin niin kokonaisvaltainen laji ettei sen lisäksi tarvita paljon muuta, sillä siinä treenataan paitsi lihaskuntoa myös aerobista kestävyyttä.

Loppupeleissä on pakko myöntää että ihastuin tähän lajiin ihan totaalisesti. Uusi treeni joka kerralla on luksusta (verrattuna kolme kuukautta toistettavaan samaan saliohjelmaan) ja omat rajat pääsevät aina koetukselle. Ainoana miinuksena on hinta joka on aika kova vuoden treeneistä (olisikohan ollut melkein 800e). Toisaalta silloin ei enää tarvitsisi ostaa salikorttia. Ympäristö oli myös aika masentava, sillä betonibunkkeri ei ole mikään ilo silmälle. Vaikka ymmärränkin että roisi ympäristö sopii hyvin lajin luonteeseen, olen sen verran esteetikko että nauttisin hieman kauniimmasta ympäristöstä. Kokemus oli kuitenkin all and all koukuttava, ja harkitsenkin jo CrossFitin aloittamista syksymmällä. :)

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa NIIIIIIN huipulle! :) Näitä "ylitä itsesi" - juttuja. Tahtoo tutustua ko. lajiin, joojoojoo!!

    VastaaPoista
  2. Se oli totta tosiaan tosi hauskaa! Rakastan itekin näitä lajeja joissa saa koetella omia rajojaan, sillä niissä huomaa että me pystymme vaikka mihin! :)

    VastaaPoista