25. huhtikuuta 2012

Tulisiko ennen aamutreenejä syödä?

"Aamulla, tyhjällä vatsalla tehty treeni on paras tapa polttaa rasvaa."

Tämä lause on iskostunut päähäni jo kauan sitten, ja jotenkin olen vain niellyt toteamuksen miettimättä asiaa sen kummemmin. Nyt olen kuitenkin alkanut kyseenalaistaa väitteen todenmukaisuutta. Esimerkiksi fitnessguru Jennifer Nicole Leen mukaan rasvaa ei pala yhtään sen enempää tyhjällä vatsalla kuin täydellä, ja tähän mielipiteeseen on yhtynyt moni muukin. Ja ei sillä että yleensä treenaisin tyhjällä vatsalla. Ennen saatoin kyllä lähteä salille suoraan sängystä, mutta nykyään istun mieluusti hetkeksi alas ja syön jotakin jotta saan energiavarastoni täyteen. 

Kun olen vähän tutkiskellut asiaa olen törmännyt seuraavanlaisiin selostuksiin. Ensinnäkin, jos ei syö ennen treenejä, väsymys iskee helpommin ja tämä vähentää siten treenin intensiivisyyttä. Tähän voisi kyllä päätyä jo ihan tervettä järkeäkin käyttämällä. Toisekseen, kehon pääasiallinen energianlähde on hiilareista saatu glykogeeni, jota varastoituu maksaan ja lihaksiin. On sanottu, että 6-8 tunnin yöunien aikana kehon glykogeenivarastoista vähenee jopa 80 %. Aamulla varastot ovat siis melko lailla tyhjät.

Jos sitten lähtee treenaamaan aamulla ilman aamupalaa, keho alkaa käyttää lihasten glykogeenivarastoja eli ilmeisesti niitä viimeisiä energianlähteitä. Treenin päätyttyä kroppa on ikään kuin nälänhätä-modessa, jossa se pyrkii varastoimaan kaiken mahdollisen energian rasvaksi. Toisin sanoen, kun sitten syö, keho varastoi paljon enemmän energiaa rasvaksi kuin muuten. Kun taas nauttii hiilari- ja protskupitoisen välipalan noin 45 ennen treeniä, näin ei käy vaan keho käyttää ruoasta saatua glykogeenia ja energiataso pysyy yllä. Tällöin jaksaakin treenata paljon intensiivisemmin. 

Näyttäisi siis siltä, että vaikka keho käyttäisikin hieman ylimääräistä rasvaa lenkin aikana, keho pyrkisi sitten tasapainottamaan tilaa haalimalla kaiken mahdollisen energian rasvaksi. En ole mikään ravitsemusasiantuntija joten en mene asiasta takuuseen. Täällä on varmasti minua paljon viisaampaa porukkaa, joten kertokaa ihmeessä jos tiedätte miten asianlaita oikeasti on. :)

Yksi asia on kuitenkin varma, ja se on että omaa kehoa kannattaa aina kuunnella. Itselläni on usein melko heikko olo jos treenaan tyhjällä vatsalla enkä jaksa puristaa kehosta irti niin paljon kuin yleensä. Lenkillä vauhti hidastuu ja salilla joudun vähentämään painomääriä normaalista.

Myös treenin jälkeinen ateria on tosi tärkeä. Itse nautin aina palautusjuomana kauramaitoon sekoitettua protskujauhetta, ja syön sitten kunnon aterian noin tunnin tai puolentoista tunnin kuluttua treenistä. Tänä aamuna tein pitkän, puolentoista tunnin kävelylenkin ja tankkasin sitä ennen puolikkaan appelsiinin ja maustamatonta jogurttia pähkinöiden ja siemenien kera. Nyt, suihkun jälkeen, hellalla porisee "aamupuuro" johon lisään sen perussetin eli puolikkaan raejuustopurkin, kookosöljyä ja jotain kuitulisää. Lounas taitaakin siirtyä tänään myöhemmäksi, sillä vatsa on puuron jälkeen täynnä monta tuntia.

Pari fiiliskuvaa lenkiltä.

4 kommenttia:

 1. TULISI! Matalasykkeinen pitkäkestoinen treeni aamuisin (kuulema) auttaa rasvanpoltossa, mutta ehdottomasti ennen salitreeniä tai muuta rankempaa treeniä kannattaa syödä. Itse syön aina ennen treenejä, koska en pysty nauttimaan treenistä mikäli on jatkuva paha olo ja heikotus.

  VastaaPoista
 2. Mulla on vähän sama homma. Joskus olen lähtenyt vaikkapa aamulenkille heti herättyäni sen kummemmin asiaa miettimättä, mutta olen kyllä huomannut että askellus on ollut aikaa tahmeaa. Sali on sitten ihan juttu erikseen. Nykyään en saisi kyllä vedettyä kunnon treeniä ilman energiaa! :)

  VastaaPoista
 3. hei sullahan olikin mahtava blogi ja paljon hyviä tekstejä :)
  mä en ole koskaan ymmärtänyt tyhjällä vatsalla treenausta, mun tulee niin pian niin heikko ja huono olo, esim kunnon juoksua en pysty tekemään ja salille?? ei toivoakaan! joten tyhjän vatsan aamutreenejä en ole juurikaan ikinä tehnyt.. :) (oksettaa, huippaa, voimat loppuu...)

  kaippa tässäkin asiassa eri tapa sopii toisille ja mun kroppa sanoo NOUNOU tyhjällä vatsalla treenaamiselle, joten minä kuuntelen sitä :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteistasi Minna!

  Se on varmasti juuri noin että eri ihmisille sopii eri jutut, mutta olen nykyään yhä enemmän taipuvainen uskomaan että useimmat saisivat enemmän tehoa irti treeneistä jos nappaisivat jotain syötävää ennen. Hyvä tankkaus se tiellä pitää ;).

  VastaaPoista