27. huhtikuuta 2012

Ei menny niinku Strömsössä

kuva: kermanvalkoista.blogspot.com

Lueskelen jonkin verran blogeja, tosin viime aikoina olen ehtinyt harrastaa tätä harmillisen vähän. Eri blogeja lukiessa en kuitenkaan voi välttyä siltä ajatukselta että kaikilla ihmisillä on asiat niin hyvin. On kauniita koteja ja astiastoja, merkkilaukkuja, naimisiinmenoja, lapsia tai nautitaan sinkkuudesta, ollaan menossa ulos syömään tai poksautetaan samppanjapullo auki vain siksi että tuntuu siltä. Matkustellaan maailman ääriin, käydään brunssitreffeillä, tsekataan uusimmat ravintolat, leivotaan ihania luomuksia ja rempataan makuuhuoneesta kaunis. Ostellaan vanhoja, upeita huonekaluja, käydään purjehtimassa tai juostaan maratoneja, ostetaan luomu- ja lähiruokaa, urheillaan säännöllisesti ja istuskellaan iltaisin kynttilänvalossa miettimässä elämää. Ja sitten blogataan tästä kaikesta.

Ei ihme jos ihmisiä ahdistaa nykyään kun kaikki näyttäytyy niin kauniissa valossa. Facebookissakin tutut hehkuttavat matkojaan ja ostoksiaan, mutta eivät pidä meteliä jos jotain ei-niin-hohdokasta tapahtuu. Julkkikset kertovat iloiten kymmenien kilojen laihdutuksesta ja myyvät hääkuvansa yksinoikeudella johonkin juorulehteen, mutta julkisuudenhimo loppuu siihen kun kilot pamahtavat takaisin tai avioliitto kariutuu. Ihmisille saattaa kuitenkin jäädä se kuva, että vitsi kun noilla on asiat niin loistavasti.

Tosiasia kai on kuitenkin se, että elämään kuuluu myös ne negatiiviset puolet ja myös se arki. Luksuslaukku voi jäädä hyllylle sillä rahaa ei yksinkertaisesti ole sen ostoon vaikka sitä mielellään hehkuttaisikin blogissaan, lapsi sairastaa toista viikkoa putkeen eikä vähäisten yöunien jälkeen edes YSL:n valokynästä ole hyötyä. Makaronilaatikko unohtuu uuniin ja palaa poroksi eikä itse tehdyistä sushipaloista tule yhtään mitään. Anopin kanssa ei mennäkään shoppailemaan vaan kiristellään hampaita, lauantaiaamuna ei jaksetakaan lähteä lenkille sillä laiskottaa yksinkertaisesti niin maan hurjasti eikä sille sunnuntaibrunssillekaan huvita lähteä koska tekisi itse asiassa vain mieli kaurapuuroa. Juhlissa otetaan pari lasia liikaa jonka seurauksena aamupalan virkaa toimittavat sipsipussi ja burana.

Tämä illuusio täydellisyydestä on tosi mielenkiintoinen, ja uskon sen johtuvat sosiaalisen median hurjasta kasvusta. Netissä on se huono puoli että täällä voidaan esittää mitä tahansa, mutta sillä ei välttämättä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Toisaalta ongelmana on se, että ihmiset saattavat verrata bloggareiden elämää omaansa ja luulla, että se oma on niin tylsää ja väritöntä. Se ei välttämättä johdu yksittäisen henkilön blogista vaan siitä, että niitä blogeja luetaan kymmenittäin päivässä. Yhdellä on uusi merkkilaukku, toisella tulossa illalliskutsut ja kolmas lähdössä kahdeksi viikoksi Sansibarille. Sitten kun sen koneen sulkee ja palaa omaan arkitodellisuuteen, voi se yhtäkkiä tuntua mahdottoman harmaalta. Tähän muutamat bloggaajat ovatkin vastanneet kirjoittamalla postauksen siitä, kuinka heillä ei todellisuudessa ole mitään rajattomia rahapinoja tai aikaa tehdä mitä itse huvittaa.

Omalta osaltani painiskelen hieman samojen asioiden kanssa. Toisaalta haluan täällä blogissani välittää positiivista kuvaa arjesta ja vähän juhlastakin, mutta en myöskään halua liiaksi toitottaa kuluttamisen puolesta tai antaa kuvaa jostakin täydellisestä elämästä. Enkä nyt siis sano että mulla tällainen olisi, vaan nimenomaan niin että haluaisin näyttää myös niitä realiteetteja, kuitenkaan turhia voivottelematta. Toisaalta nyt vaan satun olemaan sellainen ihminen joka arvostaa positiivisuutta yli kaiken ja hehkutan mielelläni pieniäkin asioita sillä ne tuottavat itselleni yksinkertaisesti hyvää oloa. Tätä hyvää fiilistä pyrin sitten jakamaan täällä, sillä positiivisista jutuista saa kumman paljon draivia.

Toivon kuitenkin että voin välittää positiivisuutta kirjoittamalla pääasiallisesti immateriaalisista asioista kuten arjesta, arjen pienistä kultahipuista ja esim. liikunnan hyvää oloa tuottavasta vaikutuksesta. Nämä eivät aina ole niin hurjan hohdokkaita asioita, mutta tuottavat uskoakseni mielihyvää siellä jossain sydämen sopukoissa. :) Kyse ei ole siitä ettenkö minäkin sairastaisi, epäonnistuisi kokkailuissani tai kiukuttelisi ihan tyhmistä jutuista koska kaikki asiat vain ärsyttävät niin älyttömästi. Kukaan meistä ei ole täydellinen. Pyrin silti korostamaan arjen pieniä mukavia juttuja sen sijaan että harmittelisin sitä sun tätä, sillä näin elämästä tulee paljon hauskempaa. :)

Pointtinani tässä kaikessa on kai se, että vaikka kaikkea ihanaa onkin kiva lueskella ja fiilistellä, välillä kannattaa palauttaa mieleensä mitä se oma oikea elämä on ja nautiskella siitä. Yrittää tutustua itseensä aina paremmin ja tehdä juuri sitä mitä itse haluaa eikä tanssia jonkun muun pillin mukaan. Unelmia ei koskaan pidä unohtaa ja niistä pitää nauttia. Ehkäpä mulla on jokin hurja tarve palata elämän perusasioiden äärelle eikä aina pohtia esimerkiksi sitä että mihin tavaraan seuraavaksi kuluttaisi.

Tämä sekava tekstini on hyvä lopettaa sananlaskuun ja toivottaa samalla mukavaa viikonloppua! :)

"Opettele kuinka voi olla tyytyväinen kaikkeen siihen mitä saa,
vaikkakin tavoittelee kaikkea sitä mitä haluaa."

9 kommenttia:

 1. Tosi hyviä ajatuksia! Itsekin kannatan arjen pikkuasioista iloitsemista, jaksaa paremmin. Elämä ei tosiaan ole aina hohdokasta, ja hyvä esimerkki on kyllä tuosta 'hehkutuksesta', josta sai aivan väärän mielikuvan. Mulla on yksi ystäväpariskunta, ennen kuin tunsin heidät oikeasti, oletin heidän elävän jossain pilvilinnoissa juurikin fb-statusten perusteella. Tuntui, että heidän elämä oli yhtä ruusuilla tanssimista, reissuja, yllätyksiä, ihania hetkiä yhdessä... kunnes tutuistuin heihin oikeasti, ja heidän elämä ei suinkaan ollut sitä mitä sos.media antoi ymmärtää, oikeastaan aivan päinvastoin. He tarvitsivatkin suuresti ystävien tukea kaikissa henk.koht kuin parisuhdevaikeuksissaankin. Mutta se mikä "ajoi" heidät n.s hehkuttamaan vaikka elämä oli todella vaikeaa. Oliko se sitä, että haluttiin iloista pienistä asioista vai oliko se niin, että haluttiin kieltää totuus?

  Mut joo, tää kyl herätti paljon ajatuksia ja myös postausideoita siitä, ettei elämä oo mennyt ihan kuin strömsössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ..ja joooo, tosiaan - käypä lukemassa blogini. Linkitin sut sinne, heräs niin monta ajatusta että piti kirjoittaa ihan oma postaus! Kiitos tästä ajatuksia herättävästä postauksestasi siis!!! Tykkään kovasti!

   Poista
 2. Kiitos kommenteistanne, ja Satu, jätin merkinnän blogiisi. ♥ Tuo on niin totta että julkisivun takaa voi paljastua vaikka minkälaisia tarinoita, jotka saattavat ihan oikeasti yllättääkin. Mulle on käynyt ihan samoin muutaman ystävän kanssa.

  En oikein tiedä että mikä sai mut kirjoittamaan tämän tekstin ja täytyy sanoa että se poukkoilee varmasti hieman niin kuin ajatuksenikin, mutta hyvä jos saitte siitä kuitenkin jotakin irti! :)

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen teksti! Paljon löytyy asiaa.

  "Toisaalta ongelmana on se, että ihmiset saattavat verrata bloggareiden elämää omaansa ja luulla, että se oma on niin tylsää ja väritöntä. Se ei välttämättä johdu yksittäisen henkilön blogista vaan siitä, että niitä blogeja luetaan kymmenittäin päivässä. Yhdellä on uusi merkkilaukku, toisella tulossa illalliskutsut ja kolmas lähdössä kahdeksi viikoksi Sansibarille."

  Uskon tämän vaikuttavan paljon, jos ihminen lukee monia blogeja, niin pää voi helposti sekoittua kaikesta siitä upeasta ja mahtavasta infosta mitä tulee sen yhden päivän aikana jolloin itse on vain kotona möllöttänyt eikä ole tehnyt mitään erityistä. Blogeja lukiessa olisikin hyvä tunnistaa tämä.

  "Toisaalta nyt vaan satun olemaan sellainen ihminen joka arvostaa positiivisuutta yli kaiken ja hehkutan mielelläni pieniäkin asioita sillä ne tuottavat itselleni yksinkertaisesti hyvää oloa."

  "Ihmisille saattaa kuitenkin jäädä se kuva, että vitsi kun noilla on asiat niin loistavasti."

  Ja tämä on tärkeää myös. Omassa tai muiden positiivisuudessa ei ole mitään pahaa, vaan päinvastoin. Itse tykkään lukea hyvän päivän postauksia (blogeista ja facebookista), koska pidän positiivisista ihmisistä. Olen aloittanut bloggailun vasta hiljattain, mutta tuskin tulen kuitenkaan itsekään kirjoittamaan elämäni ikävimmistä asioista, osittain yksityisyyden vuoksi, mutta myös siksi, että niitä ikäviä asioita ei vain tule usein eteen, niin ei ole mitään mistä kirjoittaakaan :). Ja joillakin ihmisillä tosiaan on asiat melko loistavasti (ainakin omasta mielestään, itse esimerkiksi uskon, että moni pitää minun elämääni hyvin tylsänä :D). Osataan olla positiivisia ja elämässä kaikki sujuu nyt oikein hyvin, eikä sillä välttämättä yritetä peittää yhtään mitään. Joskus vähän harmittaa, kun osa ihmisistä (en tarkoita sinua, joka näytät iloitsevan pienistäkin asioista) ei tunnu ymmärtävän, että toiset meistä on onnellisia elämässänsä ja that´s it. Ja silloin kun jotain pientä negatiivista sattuukin, niin fiilis siitä menee niin nopeasti ohitse, eikä sellaista halua (eikä tietenkään kannata) jäädä märehtimään (jos pystyy ajattelemaan tunnetta ja puimaan sitä jälkikäteen vajoamatta siihen uudestaan, niin sehän on tietysti hyvä).

  "Toivon kuitenkin että voin välittää positiivisuutta kirjoittamalla pääasiallisesti immateriaalisista asioista kuten arjesta, arjen pienistä kultahipuista ja esim. liikunnan hyvää oloa tuottavasta vaikutuksesta."

  Tämä on hyvä juttu. Olen itse vähentänyt muotiblogien lukemista sen takia, että niistä välittyy itselleni sellainen kuva, että ihmiset yrittävät ostaa onnea hankkimalla jatkuvasti uusia vaatteita tai sisustustarvikkeita. En usko sellaiseen ja kauhea kuluttaminen ahdistaa, vaikka itse toisaalta matkustelen mielelläni, joten joku voi nähdä siinä ristiriidan, koska tietysti silläkin täydennetään elämää, mutta eri tavalla vain.

  Parasta kuitenkin on, kun päivittäisen ilon löytää ns. pienistä asioista, kuten auringosta, liikunnasta tai lukemisesta. Näistä ei välttämättä saa niin helposti blogitekstiä aikaiseksi, mutta itse kyllä luen sellaisia tekstejä hyvin paljon mieluummin kuin katselen kuvia ja hehkutuksia uusista vaatteista.

  VastaaPoista
 4. Teea, iso kiitos kommentistasi! Jos on kyky nauttia elämästään juuri sellaisena kuin se on, on se aivan mahtavaa. Kaikki eivät varmastikaan tällaisen päälle ymmärrä, mutta tärkeintä on se mitä itse ajattelee asiasta. Ainakin omasta mielestäni on ihan parasta kun tajuaa olevansa tyytyväinen omaan tämänhetkiseen tilanteeseensa, varsinkin jos tämä oivallus tulee joskus kun asiat eivät ehkä ulospäin ole niin upeita mutta kun itsestä tuntuu että wau, nyt mulla on hyvä olo. Itselleni tämä fiilis voi tulla esim. kun asunnossa tuoksuu pulla tai kun olen nautiskellut pitkästä kylvystä. Aina siihen onneen ei tarvita mitään ihmeellisyyksiä. :)

  Mullakin on ihan tuo sama ongelma muotiblogien kanssa, sitä kai yritin vähän tuossa sanoakin. Pidän itsekin muodista, mutta jos kaikki pyörii ostamisen ympärillä, se pistää helposti ahdistamaan ainakin itseäni. Onnea kun voi hyvin harvoin ostaa kaupasta.

  Vielä tuosta onnellisuudesta ja sen peittämisestä. Hehkutuksia on kiva lukea ja en siis tarkoittanut sitä että se olisi huono homma jos kertoo netissä kuinka on taas ollut mukava päivä tai muuta vastaavaa. Se on ihan parasta ja sellaisia juttuja minäkin tykkään lukea! :)

  VastaaPoista
 5. vallan mielenkiintoinen ja hyvä kirjoitus :) minä välillä yritän myös kirjoittaa ikävämmistä asioista, koska ne ovat arkea ja blogini on pitkälti juuri sitä, eli arkea. pääosin tietenkin haluaa jakaa vain ne hyvät asiat, mutta myönnän myös sen että meillä on välillä villakoiria :p enkä edes yritä antaa sitä kuvaa, etteikö olisi. tykkään eniten juuri niistä blogeista, joissa sen hypetyksen ja niiden hienojen asioiden rinnalle on tuotu se todellisuus. se on rehellistä!

  oikein ihanaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
 6. Hei Nanna, huippu kirjoitus! Oon seuraillut blogiasi jo pidemmän aikaa (itse asiassa jo sitä edellistä blogiasi), ja arvaapa miksi tykkään sun blogista niin paljon? Just sen takia, että keskityt niihin positiivisiin juttuihin! Oon kyllä tiedostanut, että oot varmasti oikeasti ihan samanlainen ihminen kuin me muutkin iloinesi ja suruinesi, olet vain tehnyt tietoisen päätöksen keskittyä positiivisiin asioihin blogissasi. Ja tämä just on mahtavaa, koska sitä loskaa ja harmaata on jokaisen elämässä varmasti muutenkin, ja positiiviset jutut tahtoo usein hautautua niiden alle. Osaat löytää ilon ja kauneuden ihan pienistä (ja ilmaisista!) arjen asioista. Kiitos elämäniloisesta blogistasi!

  VastaaPoista
 7. Nöyrä kiitos teille! Tosi mukava kuulla että tykkäätte ja että positiivisuus on teistä hyvä juttu. Tällaiset kommentit antavat voimaa jatkaa jatkossakin samoilla linjoilla! :)

  VastaaPoista