15. huhtikuuta 2012

Jumalainen burgundinpata

© kermanvalkoista.blogspot.com

En välttämättä käytä maailman nöyrimpiä kuvauksia kun kirjoitan ruoasta, sillä se on yksi asia elämässä jota arvostan yli kaiken ja jota suitsutan mieluusti taivaisiin. Hyvä ruoka on kuin huumetta, jota on saatava aina uudelleen. Siksi tykkään panostaa sekä ruoanlaittoon että ulkona syömiseen. On ihana tunne istahtaa valmiiseen pöytään ja nautiskella eteen kannetuista ruokalajeista, mutta mikään ei voita kunnon kotiruokaa.

Tänään teimme hurjan hyvää burgundinpataa, jossa yhdistin Hesarin reseptin ja isäni vuosikymmeniä pitkän kokkailuhistorian tuomat vinkit. Padan lisukkeeksi teimme kukkakaalipyreetä josta on tullut uusi suosikkini. Reseptin olen napannut Katjalta enkä luovu siitä ikinä! Salaattina oli ihan tavallinen romainesalaatista, kurkusta, paistetuista paprikoista ja tomaatista koottu setti jonka mausteena oli itsetehtyä guacamolea ja loraus balsamicoa. Viini jota käytimme sekä padassa että ruokajuomana oli Savia Viva Familia, joka on Tempranillo-rypäleestä tehty luomuviini. Se on keskitäyteläinen ja marjaisa ja sopi ruokaan loistavasti.

Burgundinpata
3-4 annosta

600-800 g naudanpaistia
170 g (puolikas paketti) pekonia
2 rkl oliiviöljyä + hieman öljyä sienien paistamiseen
2 rkl voita
200 g pikkusipuleita
400 g kokonaisia säilöttyjä herkkusieniä
70 g (yksi tölkki) tomaattipyreetä
6 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
Provencen yrttiseosta
balsamicoa
5 dl punaviiniä

Kaada säilykesienten "liemi" pois ja paista niitä pari minuuttia kuumalla pannulla pienessä tilkassa oliiviöljyä. Kaada sienet pataan ja paista sen jälkeen tosi pieneksi silputut pekonipalaset. Laita nekin pataan noin minuutin paistamisen jälkeen.

Laita 2 rkl oliiviöljyä ja saman verran voita paistinpannuun ja paista keskikokoisiksi leikatut paistisuikaleet pannulla ruskeiksi. Tähän menee muutama minuutti. Laita sen jälkeen paistisuikaleet pataan.

Kuori sipulit ja lisää ne kokonaisina pataan. Kuori valkosipulit ja leikkaa ne pituudeltaan noin neljään osaan per kynsi. Laita pataan. Lisää myös tomaattipyree ja mausteet. Kaada lopuksi viini pataan. Hauduta uunissa 3-4 tuntia.


Kukkakaalipyree
3-4 annosta

n. 400 g kukkakaalia
suolaa
valkopippuria
1 rkl voita
1 rkl kuohukermaa
0,5 dl keitinvettä

Leikkaa kukkakaali kukinnoiksi ja keitä pehmeäksi suolatussa vedessä (n. 10 min).

Ota hieman keitinvettä taleen ja valuta kukkakaalit. Laita kaalit takaisin kattilaan ja lisää sekaan voi sekä hieman keitinvettä. Lisää vettä vähitellen jotta pyreestä ei tule liian löysää. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää sitten kerma ja valkopippuria ja soseuta jälleen silkkisen pehmeäksi. Lisää vielä tarvittaessa keitinvettä tai kermaa, ja lopuksi suolaa tai pippuria jos maku sitä vaatii.

2 kommenttia:

  1. Ihanaa - ruoassa on niin paljon muutakin kuin syöminen. Niin kauniisti laitettu esillekin :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kauniista kommentistasi ja tervetuloa seuraamaan! ♥

    VastaaPoista