18. huhtikuuta 2012

Sipulipiirakka - piirakoiden aatelia

kuvat: © kermanvalkoista.blogspot.com

Sanasta sipulipiirakka ei ehkä heti ekalla yrityksellä tule mieleen maailman maistuvin piirakka, mutta kyseinen piirakka on ainakin tämän huushollin ykkössuosikki. Puolikkaat sipulirenkaat paistetaan voissa, jolloin niistä tulee pehmeitä ja ihanan makeita. Hieman smetanaa ja juustoraastetta sekaan ja herkku on valmis.

Teimme piirakan "karppipohjalle", mutta maku oli tosi onnistunut ja teemme kyseisen pohjan varmasti uudelleen. Tämä on myös siitä kiva pohja ettei siihen tungeta sitä iänikuista juustoa, jota laitetaan tosi moneen karppiruokaan. Tämä tehdään ihan jauhoista ja maistuvaa on. Tässä resepti, suosittelen kokeilemaan mahdollisista ennakkoluuloista huolimatta! Mieheni jopa kertoi että hänen lapsuudesta saakka inhoama sipuli sai merkityksensä tämän piirakan myötä. :) Niin simppelia, niin hyvää!

Sipulipiirakka

Pohja:
1 dl täysjyväspelttijauhoja
0,5 dl psylliumjauhetta
50 g voita (me käytimme Floran juoksevaa Culinessea)
1 kananmuna
1 rkl vettä
suolaa

Täyte:
5-6 sipulia
voita
(2 rkl vehnäjauhoja)
1 dl kevyt- tai täysmaitoa
1 prk smetanaa
1 kananmuna
2 dl juustoraastetta
suolaa, viherpippuria

Tee ensin pohja. Sekoita spelttijauhot ja psyllium. Lisää sitten voi. Sekoita kananmuna, vesi ja suola erillisessä kulhossa, ja lisää sitten jauhoseoksen sekaan. Vaivaa ja painele taikina pyöreään piirakkavuokaan. Painele haarukalla reikiä taikinaan ja laita 200'C asteiseen uuniin n. 10 minuutiksi.

Pilko sipulit puolirenkaiksi ja hauduta niitä puolikuumalla pannulla voissa noin 10 minuuttia kunnes ne pehmenevät reilusti. Älä ruskista niitä. Ota pois pannulta ja lisää maito ja smetana. [Ennen maidon ja smetanan lisäämistä voit lisätä 2 rkl vehnäjauhoja sipulien joukkoon jos haluat. Me emme tätä tehneet ja piirakasta tuli silti bueno.] Anna jäähtyä hetken ja sekoita sitten kananmuna seokseen. Lisää juustoraaste ja mausteet. Huom: tähän riittää oikeasti suola ja viherpippuri. Olen itse tosi kova maustamaan ruokia, mutta tässä piirakassa simppeliys on valttia. :)

Paista piirakkaa 200'C uunissa noin puoli tuntia kunnes se saa kauniin värin.

1/4 piirakassa (mun peruspalanen..) on 450 kcal ja 18 g hiilareita. Protskua on vain 12,4 g, mutta kun syö muuten proteiinipitoisesti niin ei haittaa yhtään!

Piirakka juuri ennen uuniin menoa.



4 kommenttia:

  1. Näyttää aivan loistavalta tuo sipulipiirakka. Ja viikunasalaatti sopii kuin nenä päähän. Kokeilen heti miten!

    VastaaPoista
  2. Kiitti, kannattaa kokeilla sillä hyvää on! :)

    VastaaPoista
  3. Tein eilen tuon sipulipiirakan ja viikunasalaattia. Oli HIRRRRVEEN hyvää. Kiva myös tuo pohja. Meinaan käyttää sitä muissakin piirakoissa. Kiitos reseptistä. Löysin vasta blogisi ja sinulla näyttää olevan muitakin herkkuja täällä. Muutenkin kirjoitat kivasti ja blogia on mukava seurata. Iloista Vappua!

    VastaaPoista
  4. Tosi kiva että piirakka oli onnistunut ja että tykkäsit! Se on aika jännä juttu miten sipulista saa niin hyvän piirakan. :)

    Kaunis kiitos myös muista kehuistasi. Tervetuloa seuraamaan blogiani ja hurjan hauskaa vappua myös sinulle!

    VastaaPoista